Vatikan: Papa Franjo u uskršnjoj poruci pozvao na mir i solidarnost

Anadolija
Vatikan: Papa Franjo u uskršnjoj poruci pozvao na mir i solidarnost
FOTO: AA / Papa Franjo, Vatikan
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo iskoristio je uskršnju misu u Vatikanu kako bi pozvao na mir u svijetu, počevši od Sirije, preko Bliskog istoka, Korejskog poluostrva do dijelova Afrike kojim vladaju glad, sukobi i terorizam.

Papa Franjo se u tradicionalnom govoru "Gradu i svijetu" (Urbi et Orbi) obratio desetinama hiljada vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra u Vatikanu, koji danas slave Uskrs, jedan od najvažnijih blagdana u godini koji simbolizira ponovno rođenje prirode i usrksnuće Isusa Krista.

Tom prilikom je kazao da poruka uskrnuća pruža nadu u svijetu "obilježenom velikom količinom nepravde i nasilja".

"Ono nosi plodove nade i dostojanstva tamo gdje postoji lišavanje i isključivanje, glad i nezaposlenost, tamo gdje su danas često odbačeni migranti i izbjeglice, gdje su žrtve trgovinom ljudima i gdje postoje savremeni oblici ropstva", poručio je papa s balkona Bazilike svetog Petra.

Pozvao je na "brzo okončanje masakra u Siriji",  moleći da se isporuči pomoć onima kojima je najpotrebnija te je pozvao na bolje uslove života za povratnike i raseljenike.   

Papa Franjo je pozvao i na mir među Izraelcima i Palestincima, te je izrazio nadu da će međusobno poštovanje prevladati nad podjelama na cijelom Bliskom istoku.

Osvrnuvši se na Aziju, papa Franjo je izrazio nadu da će tekući pregovori donijeti mir Korejskom poluostrvu te je pozvao odgovorne da "djeluju s mudrošću radi dobrobiti korejskog naroda".

Kada je riječ o Ukrajini, papa je pozvao na dalje korake koji bi donijeli sklad podijeljenoj državi.

Takođe je pozvao i na mir u Južnom Sudanu, Demokratskoj Republici Kongo, s porukom da svijet ne smije zaboraviti žrtve konflikta, posebno djecu.

"Da ne bude manjka solidarnosti s onima koji su primorani napustiti svoja ognjišta i nedostatka osnovnih sredstava za život", pomolio se papa Franjo.

Desetine hiljade katoličkih vjernika okupilo se danas na Trgu svetog Petra u Vatikanu, kako bi prisustvovali misi koju je povodom Uskrsa vodio papa.

Kako bi prisustvovali misi vjernici iz cijelog svijeta morali su proći temeljne sigurnosne provjere. Postavljeni su detektori za metal i provjeravao se svako ko je želio ući na trg, dok su okolne ulice zatvorene za saobraćaj. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije