Makalićima ponovo odbijen zahtjev za azil, malo nade za ostanak

Radiosarajevo.ba
Makalićima ponovo odbijen zahtjev za azil, malo nade za ostanak
/ Süddeutsche Zeitung
Ćazim Makalić je snažan 57-godišnjak koji brine o supruzi Emini i blesnom sinu Džananu. U srijedu nije mogao zadržati suze, dok je slušao raspravu u Odboru za peticije parlamenta Bavarske.

Zahtjev za azil porodice Makalić ponovo je odbijen. Podsjetimo, Ćazim Makalić je 2012. godine spasio ropstva njemačku djevojku Bettine Siegner koju su zlostavljali u bosanskom selu Karavlasi.

Zlostavljači su se potom okomili na Makalića zbog čega je Ćazim s porodicom zatražio azil u Njemačkoj. Nakon što im je zahtjev više puta odbijen, posljednja nada bila je peticija za koju je potpisalo 1.300 ljudi.

No, poslanici parlamenta, među kojima većinu čine članovi CSU-a odbili su zahtjev za "boravišnom tolerancijom" za Makaliće.

Iako su svi članovi odbora za peticije složili da je Ćazim Makalić djelovao hrabro, pravo na azil dali su mu samo predstavnici SPD-a, Zelenih i slobodnih birača (FW).

"Imamo moralnu obavezu da pomognemo", rekao je Benno Zierer (FW). Alexandra Hiersemann (SPD) je govorila o "humanitarnoj obavezi da se pomogne bosanskoj porodici". Martin Stümpfig (Zeleni) objasnio je da se porodica ne može vratiti tamo gdje im prijeti opasnost“.

Članovi CSU-a slučaj vide drugačije. Martin Neumeyer, njihov zastupnik zadužen za integracije, govorio je "dirljivom" slučaju, ali naglasio da zbog Makalića ne može biti prekršen migracijski zakon.

On je predložio da se sad odbije zahtjev porodice za azil, ali da se vrate u BiH i pokušaju ponovo.

"To je jedini način", rekao je Neumeyer koji je obećao pomoć Ambasade Njemačke u BiH i Ministarstva za socijalna pitanja. 

Ovo posljednje daje trunku optimizma Makalićevom advokatu Ismetu Mujakiću da će priča imati "sretan kraj". Ćazim Makalić ne misli tako, priložio je nalaz pedijatra koji traži zabranu putovanja za njegovog bolesnog sina. Njegove suze nisu dirnule članove Odbora...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije