Mahdi nakon ubistva generala Soleimanija: Zapaljen je fitilj rata

Radiosarajevo.ba
Mahdi nakon ubistva generala Soleimanija: Zapaljen je fitilj rata
Foto: EPA-EFE / Adil Abdul Mahdi

Irački premijer Adil Abdul Mahdi izjavio je kako američki napad u kojem su ubijeni zapovjednik elitne iranske jedinice Quds Qassem Soleimani i zamjenik zapovjednika šiitskih snaga Hashd al-Shaabi Abu Mahdi al-Muhandis predstavlja kršenje suvereniteta Iraka te kako je zapaljen fitilj razornog rata u toj zemlji i cijeloj regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Abdul Mahdi je u pisanoj izjavi oštro osudio sinoćnji napad američke vojske u kojem su ubijeni Soleimani i Muhandis, podvlačeći kako su njih dvojica bili simboli pobjede nad ISIL-om.

"Atentat na službenog iračkog vojnog vođu predstavlja neprijateljstvo prema iračkom narodu, državi i vladi. Likvidacija vojnih vođa iz iračkih i bratskih zemalja (Iran) na iračkom teritoriju predstavlja kršenje suvereniteta naše zemlje, napad na čast ove zemlje. Uz to, ovim napadom zapaljen je fitilj razornom ratu u Iraku i regiji. Napad se kosi i s uvjetima boravka američkih trupa u Iraku", poručio je Abdul Mahdi. 

Abdul Mahdi je također pozvao Skupštinu Iraka na izvanrednu sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o napadu.

Premijer je rekao da je poziv uputio kako bi donio potrebne odluke u okviru utvrđivanja iračkog službenog položaja, zaštite sigurnosti i suvereniteta.

U sinoćnjem napadu na aerodromu u Bagdadu ubijen je zapovjednik Soleimani, koji je predvodio elitnu jedinicu iranske Revolucionarne garde, a Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) priopćilo je da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije