Mađarska već najavila blokadu početka pregovora Ukrajine sa Europskom unijom

1
Radiosarajevo.ba
Mađarska već najavila blokadu početka pregovora Ukrajine sa Europskom unijom
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Viktor Orban

Politički direktor premijera Mađarske Balazs Orban najavio je da će Budimpešta blokirati početak pregovora s Ukrajinom o ulasku u EU dok se ne ispune mađarski zahtjevi u pogledu jezika obrazovanja.

"Mađarska je oduvijek bila zagovornik približavanja Ukrajine Europskoj uniji", rekao je, međutim, dodao da je pooštreni zakon o jeziku sve promijenio.

Naveo je da će blokirati približavanje sve dok se problem ne riješi.

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

"Novi zakoni učinili su život Mađara u Ukrajini nepodnošljivim", rekao je Orban.

Poziva se na nedavno uvedeni zakon u Ukrajini, koji obvezuje manjine, ne samo mađarske, da imaju najmanje 70 posto obrazovanja na ukrajinskom jeziku. Stoga se Mađarska brine da će djeca koja odrastaju u porodicama u kojima se govori mađarski u Ukrajini imati poteškoća prilikom studiranja.

"Ne možemo se pomiriti s tim. Stav Mađarske je apsolutno jasan: dok postoji ovaj zakon, ne može biti nikakvih razgovora s Ukrajincima o njihovoj integraciji u EU", rekao je Balazs Orban.

Ranije je Radio Sloboda Evropa objavio da Europska komisija smatra da su u potpunosti ispunjena četiri od sedam kriterija koji su pratili dobivanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji od strane Ukrajine.

Istovremeno, ostala tri kriterija popraćena su preporukama Evropske komisije za daljnju provedbu.

Među nepotpuno ispunjenim kriterijima su i reforme zakonodavstva u pogledu nacionalnih manjina.

Bloomberg je naveo da će Evropska komisija najvjerojatnije preporučiti državama članicama EU da započnu službene pregovore o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji nakon što ispune svih sedam kriterija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije