Mađarska uvodi zlatne vize: Ovo su tri opcije kako da ih steknete

0
Radiosarajevo.ba
Mađarska uvodi zlatne vize: Ovo su tri opcije kako da ih steknete
FOTO: AA / Budimpešta

Iako evropske zemlje napuštaju program "zlatne vize", Mađarska ga ponovo pokreće 2025. godine i nudi bogatim strancima mogućnost da žive i rade u toj zemlji u zamjenu za velika ulaganja.

U prevodu, neko vrijeme možete dobiti sve pogodnosti života u toj zemlji, koja je od 1. maja 2004. godine članica Evropske unije, ali za određenu sumu novca.

U slučaju kupovine nekretnine u Mađarskoj, investitor će dobiti pravo na desetogodišnji boravak u Mađarskoj, a prije svega će dobiti mađarski pasoš koji će mu omogućiti neograničeno kretanje u šengenskom prostoru. Uslov je kupovina nekretnine u vrijednosti od najmanje pola miliona eura.

Potvrđeno: Prof. dr. Hajrija Maksić ostaje na čelu KCUS-a

Potvrđeno: Prof. dr. Hajrija Maksić ostaje na čelu KCUS-a

Druga opcija za dobijanje desetogodišnje boravišne dozvole i mađarskog pasoša je ulaganje najmanje 250.000 eura u investicione fondove za nekretnine koje izdaje Mađarska narodna banka.

Treća opcija je javna donacija od najmanje milion eura, piše Blic.

Kinezi su već zainteresovani za nekretnine u prestonici. Neke nove nekretnine u Budimpešti su preskupe čak i za strane kupce, pa traže povoljnije opcije na periferiji grada, primetio je Oran Ben-Ezra, stručnjak za prodaju nekretnina u Budimpešti.

Mađarska će također imati koristi od programa zlatnih viza. Mađarska država i Mađarska narodna banka će kratkoročno imati koristi od dolaska stranih investitora i to će podstaći tržište nekretnina, rekao je Ben-Ezra. Međutim, Rusi i Bjelorusi već u julu ove godine mogu da uđu u Evropsku uniju preko Mađarske. Oni se mogu registrovati u zemlji kao gastarbajteri sa nacionalnom identifikacijom, a zatim koristiti slobodno kretanje unutar šengenskog prostora.

Mađarska je odlučila da od 8. jula 2024. godine državljani osam zemalja - BiH, Severne Makedonije, Belorusije, Moldavije, Crne Gore, Rusije, Srbije i Ukrajine mogu da rade na njenoj teritoriji pod povoljnijim uslovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije