Mađari žele kupiti čuvenog proizvođača vozova, u Madridu sve naglo stopirali: ‘Nema šanse'

2
Radiosarajevo.ba
Mađari žele kupiti čuvenog proizvođača vozova, u Madridu sve naglo stopirali: ‘Nema šanse'
Foto: EPA-EFE / Viktor Orban

Vlada Kraljevine Španije blokirala je pokušaj mađarskog konzorcija Ganz-Mávag da kupi proizvođača vozova Talgo te Ganz-Mávag proglasila prijetnjom za "nacionalnu sigurnost te javni red i mir".

Mađarski konzorcij, koji uživa podrškuu mađarskog premijera Viktora Orbana, najavio je da će tu, za Europsku uniju vrlo neobičnu odluku, pokušati sudskim putem osporiti. Pokušaj Ganz-Mávaga da za 619 miliona eura (oko 1,2 milijarde KM) kupi Talgo najnoviji je sukob između Orbánove Mađarske i drugih članica EU-a, piše ugledni Financial Times.

Ministarstvo gospodarstva, trgovine i poduzetništva Kraljevine Španije nije pojasnilo kako tačno Ganz-Mávag ugrožava sigurnost države, ali je reklo da su analize na temelju kojih je odlučeno da se kupovina Talga stopira "povjerljive".

Dragan Bursać: Banja Luka sa Tvrtkom Kotromanićem postaje istinski bosanski grad!

Dragan Bursać: Banja Luka sa Tvrtkom Kotromanićem postaje istinski bosanski grad!

Ministarstvo je dodalo da je njegova intervencija u skladu sa španskim i europskim zakonima o stranim investicijama, jedinstvenom tržištu Europske unije i slobodnom kretanju kapitala. Prema europskim zakonima, članice Unije mogu u određenim situacijama blokirati određene transakcije.

Ganz-Mávag rekao je da će na razini Europske unije obraniti legitimnost svog pokušaja da kupi Talgo.

"Ovo je arbitrarna odluka o nestrateškoj kompaniji koja nema pristup sigurnosnim sustavima i kojoj zato nedostaje tehnologija koja bi mogla utjecati na nacionalnu sigurnost", rekao je mađarski konzorcij.

Španski i mađarski mediji smatraju da je Madrid spomenutu odluku donio zato što ga brine Orbánova bliskost s Rusijom. Mađarskoj vladi naklonjene novine Világgazdaság ustvrdile su da Madrid blefira te da nema dokaze da će španjolska željeznička mreža nakon prodaje Talga Ganz-Mávagu biti izložena bilo kakvih opasnostima.

Corvinus International Investment, investicijsko društvo u vlasništvu Mađarske koje skupa s mađarskim kompanijama ulaže na stranim finansijskim tržištima, vlasnik je 45 posto konzorcija Ganz-Mávag.

Ostatak je u vlasništvu mađarskog proizvođača vozova Magyar Vagon, koji pak kontrolira privatni fond rizičnog kapitala u vlasništvu poslovnjaka Csabe Töra, a kojim preko podružnice upravlja mađarska naftna kompanija Mol.

Donald Trump lupetao: Viktor Orban je lider Turske, zemlje koja graniči s Rusijom

Donald Trump lupetao: Viktor Orban je lider Turske, zemlje koja graniči s Rusijom

Mađarska državna banka Eximbank, jedna od glavnih inozemnih finansijskih poluga mađarske vlade, pristala je Ganz-Mávagu za potrebe kupovine Talga dati kredit od 345 miliona eura (oko 680 miliona KM).

Ponuda Ganz-Mávaga u martu je obradovala Upravni odbor Talga. On ju je tada okarakterizirao kao atraktivnu i prijateljsku.

Španjolski ministar prometa i održive mobilnosti Óscar Puente rekao je istog mjeseca da će španjolska vlada napraviti sve kako bi onemogućila tu transakciju. Španjolski su državni dužnosnici Talgo opisali kao stratešku kompaniju jer posjeduje informacije o španjolskoj željezničkoj mreži. Španjolska udruga manjinskih dioničara na burzama izlistanih društava (AEMEC) rekla je da odluku Vlade Kraljevine Španije pokušati osporiti i u Španiji i u Bruxellesu. Udruženja su rekla da će ona naštetiti Talgovim dioničarima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije