Macron: Turska ofanziva u Siriji je "ludilo", a reakcija NATO-a "ozbiljna greška"

Fena
Macron: Turska ofanziva u Siriji je "ludilo", a reakcija NATO-a "ozbiljna greška"

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak je opisao tursku ofanzivu na sjeveru Sirije kao "ludilo" i kritikovao nereagiranje NATO-a kao "ozbiljnu grešku".

"Smatram ono što se desilo u proteklih nekoliko dana ozbiljnom greškom Zapada i NATO-a, i to slabi naš kredibiliet da nalazimo partnere na terenu koji će biti na našoj strani misleći da su dugoročno zaštićeni. To također poteže pitanje kako NATO funkcionira", izjavio je Macron novinarima nakon samita Evropskog vijeća u Bruxellesu.

Macron je kazao da je saznao za američku odluku o povlačenju iz sjeverne Sirije putem Twittera i da to, zajedno s jednostranom turskom ofanzivom, čini Europu slabijim saveznikom na Bliskom istoku.

Dodao je da će se on, britanski premijer Boris Johnson i njemačka kancelarka Angela Merkel sastati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u narednim sedmicama, najvjerovatnije u Londonu.

"Bitno je da se tri evropske zemlje i Turska sastanu i koordiniraju naredne poteze. Potrebno nam je da Turska zauzme razumnu poziciju koja omogućava usklađivanje njene unutrašnje sigurnosti s našom agendom i da iskaže solidarnost u srcu NATO-a", kazao je francuski čelnik, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije