Macron o otvaranju ambasada u Afganistanu: Imat ćemo predstavništvo...

0
Radiosarajevo.ba
Macron o otvaranju ambasada u Afganistanu: Imat ćemo predstavništvo...
Foto: EPA-EFE / Emmanuel Macron

Nekoliko europskih zemalja radi na tome da pokrene zajedničku diplomatsku misiju u Afganistanu koja bi omogućila njihovim ambasadorima da se vrate u zemlju, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Zapadne zemlje nastoje se domisliti kako uspostaviti odnos s talibanima koji su preuzeli zemlju u munjevitom napredovanju u kolovozu, dok su se američke snage povlačile.

SAD i druge zapadne zemlje zatvorile su svoja predstavništva i povukle svoje diplomate, dok su talibani zauzeli Kabul, nakon čega su militanti proglasili privremenu vladu čiji su najvažniji članovi pod američkim i UN sankcijama, piše Hina.

Od nedjelje novi raspored letenja sa Sarajevskog aerodroma: Uvedeno sedam novih odredišta

Od nedjelje novi raspored letenja sa Sarajevskog aerodroma: Uvedeno sedam novih odredišta

"Razmišljamo o organizaciji između nekoliko europskih zemalja... zajedničkoj lokaciji za nekoliko Europljana, što bi omogućilo našim ambasadorima da budu prisutni", rekao je Macron novinarima u Dohi prije nego što je otišao u Jeddu u Saudijskoj Arabiji.

SAD, europske zemlje i drugi nisu voljni formalno priznati talibane kojima dominiraju Paštuni, optužujući ih da su odustali od obećanja političke i etničke inkluzivnosti i podržavanja prava žena i manjina.

"Ovo je drugačiji način nego političko priznanje ili politički dijalog s talibanima... Imat ćemo predstavništvo čim ga uspijemo otvoriti", rekao je Macron, dodavši da je potrebno riješiti sigurnosna pitanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije