Planovi / Macron o otvaranju ambasada u Afganistanu: Imat ćemo predstavništvo...

04. 12. 2021. u 21:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nekoliko europskih zemalja radi na tome da pokrene zajedničku diplomatsku misiju u Afganistanu koja bi omogućila njihovim ambasadorima da se vrate u zemlju, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Zapadne zemlje nastoje se domisliti kako uspostaviti odnos s talibanima koji su preuzeli zemlju u munjevitom napredovanju u kolovozu, dok su se američke snage povlačile.

SAD i druge zapadne zemlje zatvorile su svoja predstavništva i povukle svoje diplomate, dok su talibani zauzeli Kabul, nakon čega su militanti proglasili privremenu vladu čiji su najvažniji članovi pod američkim i UN sankcijama, piše Hina.

"Razmišljamo o organizaciji između nekoliko europskih zemalja... zajedničkoj lokaciji za nekoliko Europljana, što bi omogućilo našim ambasadorima da budu prisutni", rekao je Macron novinarima u Dohi prije nego što je otišao u Jeddu u Saudijskoj Arabiji.

SAD, europske zemlje i drugi nisu voljni formalno priznati talibane kojima dominiraju Paštuni, optužujući ih da su odustali od obećanja političke i etničke inkluzivnosti i podržavanja prava žena i manjina.

"Ovo je drugačiji način nego političko priznanje ili politički dijalog s talibanima... Imat ćemo predstavništvo čim ga uspijemo otvoriti", rekao je Macron, dodavši da je potrebno riješiti sigurnosna pitanja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA