Macron: Moskovski napadači su ranije pokušali napade u Francuskoj

4
Anadolija
Macron: Moskovski napadači su ranije pokušali napade u Francuskoj
Foto: EPA - EFE / Emmanuel Macron

Grupa napadača koja je prošle sedmice u Moskvi ubila najmanje 137 ljudi, prethodno je pokušala napade u Francuskoj, rekao je francuski predsjednik Emmanuela Macron u ponedjeljak, javlja Anadolu.

"Ova grupa koja je izgleda bila uključena u ovaj napad imala je nekoliko pokušaja na našoj teritoriji posljednjih mjeseci", rekao je Emmanuel Macron novinarima u Cayenneu, glavnom gradu Francuske Gvajane.

On je dodao da bi bilo cinično i kontraproduktivno za Rusiju i sigurnost njenih građana da ovaj kontekst pokušaju okrenuti protiv Ukrajine.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Macron je ponovio je solidarnost Francuske s ruskim narodom i podsjetio da je francuska vlada, na osnovu vjerodostojnih informacija, odlučila podići uzbunu od terorizma na najviši nivo u nedjelju, nakon sastanka Savjeta bezbjednosti.

Francuski premijer Gabriel Attal objavio je da je ova zemlja podigla stepen sigurnosti na najviši nivo s obzirom da je teroristička grupa ISIS preuzela odgovornost za napad i prijetnje koje opterećuju Francusku.

Najmanje 137 ljudi je ubijeno, a više od 180 ranjeno nakon što su naoružani napadači u petak otvorili vatru kada je rok bend Picnic trebao nastupiti u koncertnoj dvorani "Crocus City Hall" u moskovskoj regiji.

Istražni komitet je saopštio da je priveo 11 osoba, uključujući četiri počinioca, u pograničnom regionu Brjansk na putu za Ukrajinu. Optuženi su za terorizam, a određen im je istražni zatvor do 22. maja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije