Loše vijesti iz SAD: Smrtnost djece uzrokovana oružjem porasla za skoro 50 posto u dvije godine

0
AA
Loše vijesti iz SAD: Smrtnost djece uzrokovana oružjem porasla za skoro 50 posto u dvije godine
Foto: WESH / SAD / Ilustracija

Smrtnost djece i tinejdžera u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) uzrokovana oružjem porasla je za skoro 50 posto u dvije godine, navodi se u analizi Istraživačkog centra Pew objavljenoj ove sedmice.

Prije izbijanja pandemije koronavirusa 2019. godine, broj smrtnih slučajeva povezanih s oružjem među američkom djecom i adolescentima mlađim od 18 godina iznosio je 1.732, navodi se.

Međutim, do 2021. ovaj broj je značajno porastao na 2.590.

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

"Stopa smrtnosti od oružja među djecom i tinejdžerima porasla je sa 2,4 smrtna slučaja na 100.000 maloljetnih stanovnika u 2019. na 3,5 takvih slučaja dvije godine kasnije, što je povećanje od 46 posto", navodi se u analizi.

Istraživački centar Pew izvršio je analizu nakon kobne pucnjave u školi 27. marta u Nashvilleu, Tennesseeu, u kojoj je ubijeno šest osoba, uključujući troje djece.

Stopa ubijene djece u pucnjavi u 2021. godini bila je najveća od 1999. godine, saopćio je centar.

Centar je za potrebe analize koristio najnoviju godišnju statistiku o smrtnosti koju je objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije