London: Prikupljeno 3,8 miliona dolara za žrtve požara

Anadolija
London: Prikupljeno 3,8 miliona dolara za žrtve požara
Za žrtve požara u londonskom neboderu, u kojem je poginulo 30 osoba, a deseci su ostali bez domova, prikupljeno je 3,8 miliona dolara.

Stanovnici Londona i drugih dijelova Engleske donirali su velike količine vode, hrane i odjeće preživjelima, a osigurali su im i prenoćište.

Tri akcije objavljene na web-stranici JustGiving prikupile su skoro četiri miliona dolara, dok je u odvojenoj akciji lista Evening Standard prikupljeno još 1,9 miliona dolara do subote ujutro. Britanska vlada je saopćila kako je osnovala hitni fond za žrtve sa 6,3 miliona dolara.

Požar u srijedu, u 24-spratnici Grenfell Tower, izazvao je bijes i proteste lokalne zajednice zbog vladine reakcije na tragediju.

I u subotu ujutro londonski vatrogasci su nastavili s pretragom spaljene zgrade, dok reakcije javnosti ne jenjavaju. Mnogi zahtjevaju odgovor kako se požar tako brzo proširio. Britanska Asocijacija novinara je objavila da je 70 osoba nestalo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije