Čovjek s Alzheimerovom bolešću zaboravio da je oženjen pa se ponovo zaljubio

0
Radiosarajevo.ba
Čovjek s Alzheimerovom bolešću zaboravio da je oženjen pa se ponovo zaljubio
Foto: CNN / Peter i Lisa Marshall

Subota večer prošlog decembra, donio je neopisivu sreću za Petera i Lisu Marshall. On ju je pogledao, i pitao da li se želi udati za njega. Ono čega se Peter ne sjeća, jeste da su oni već bili vječani.

Dijagnosticirana mu je rana Alzheimerova bolest prije tri godine, te je Peter gubio sjećanje, čak i ona vezana za njegovu ženu. Zaboravio je kada su se upoznali, prvi put držali za ruke, njihov poljubac, čak mi vjenčanje.

"To je srceparajuće. Pravili smo nove uspomene, ali bi svaki put zaboljelo kada bih htjela reći:

'Sjećaš li se toga? Htjela sam ga podsjetiti, ali se Peter nije mogao sjetiti ničega u zadnjih 20 godina", rekla je Lisa za CNN.

Njihov početak priče je također zanimljiv – kada su se upoznali, bili su vjenčani za druge ljude. Ostali su u prijateljskom kontaktu i nakon Peterovog preseljenja, te su se ponovo spojili nakon razvoda. U braku su sada već 12 godina.

Lisa je rekla kako je bilo lako uočiti da nešto nije uredu sa njenim mužem – zaboravljao bi ključeve, novačnik, a zatim i riječe i njihovo značenje.

Borio se kako bi sastavio rečenicu.

Peter i Lisa Marshall - undefined

Foto: CNN: Peter i Lisa Marshall

Peter je svoju dijagnozu saznao 2018. godine.

Tužna uspomena za Lisu bila je i kada je prvi put zaboravio da mu je ona žena. Nakon kratkog odmora, vraćali su se kući.

"Peter mi je davao upute i stalno ponavljao:

'Ovdje živim, skrenite desno'. Kada smo stigli kući, požurio je ispred mene kako bi mi otvorio vrata i vidjelo se da je nervozan u mojoj blizini. Bilo je slatko, ali sam čekala da se vrati u stvarnost. Međutim, to se nikada nije desilo", ispričala je Lisa.

Lisa nije odustajala od njega, nastavili su zajednički život, sve do 12. decembra 2020. godine. Gledali su seriju i jedna od scena vjenčanja je Lisu rastužila. On je primijetio njene suze i predložio da se vjenčaju.

"To me je tako dirnulo. Zaljubio se u mene dva puta – osjetila sam se počešćenom, poput princeze ili Pepeljuge. Najsrećnija sam žena na svijetu", rekla je Lisa.

Nakon što su obavijestili djecu o vjenčanju, obnovili su zavjete. Lisa je pristala – nije htjela propustiti priliku da kreira još jednu divnu uspomenu sa mužem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije