Ljekari objavili šokantan CT snimak: Evo šta koronavirus radi plućima

Radiosarajevo.ba
Ljekari objavili šokantan CT snimak: Evo šta koronavirus radi plućima
Google / Ilustracija

Ljekari su objavili šokantan CT snimak koji najbolje pokazuje šta koronavirus radi plućima.

Na CT snimcima ljekari su uočili bijele sjene, poput takozvanog mliječnog stakla, što ih je upozorilo na to da su pluća djelimično ispunjena tečnošću.

Snimci pluća predstavljeni su u naučnom časopisu Radiology, a tekst potpisuje grupa ljekara istraživača Prve univerzitetske bolnice u Lanzou.

Na slici A koju su objavili vide se pomenute bijele sjene, dok se na slici B, nastaloj nakon tri dana, vidi pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta.

CT snimak pluća - undefinedScreenshot: CT snimak pluća

Navode da kod pacijenata zaraženih koronavirusom dolazi do infekcije koja može oštetiti pluća ili izazvati upalu opasnu po život. Dolazi do oticanja pluća i nagomilavanja tečnosti u njima. Pacijenti se zbog toga stavljaju na terapiju lijekovima koji pomažu u otvaranju disajnih kanala, prenose nezavine.com

Ljekari koronavirus identifikuju brisom iz nosa ili usta, a ističu da je test efikasan pokazatelj zaraze samo ako postoje simptomi oboljenja.

Podsjećamo, od koronavirusa su umrle 362 osobe, a više od 17.000 njih je zaraženo.

Više o koronavirusu čitajte OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije