Lijepe vijesti: U Sudanu sukobljene strane dogovorile sedmodnevni prekid vatre

0
Fena
Lijepe vijesti: U Sudanu sukobljene strane dogovorile sedmodnevni prekid vatre
Foto: Printscreen / Youtube / Sudan / Ilustracija

Sudanska vojska i Snage za brzu podršku u subotu navečer su dogovorile sedmodnevni prekid vatre.

Tu vijest je objavila medijska kuća Al Jazeera, pozivajući se na izvore u Ministarstvu vanjskih poslova Saudijske Arabije.

Televizija Al-Arabiya izvijestila je da će sporazum između vojske i paravojne grupe stupiti na snagu za 48 sati, prenosi AA.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

To uključuje dopuštanje naoružanim grupama uključenim u sukob da evakuiraju bolnice i izvrše popravka objekata koji služe civilima.

Američki State Department objavio je zajedničke izjave koje su potpisale sudanska vojska i RSF o kratkoročnom prekidu vatre.

"U Jeddahu su Sudanske oružane snage i Snage za brzu podršku potpisale prvi prekid vatre od početka sukoba. Došlo je vrijeme da se utiša oružje i omogući nesmetan humanitarni pristup. Molimo obje strane da poštuju ovaj sporazum, oči svijeta uprte su u vas", napisao je na Twitteru američki državni sekretar Antony Blinken.

Najmanje 850 civila ubijeno je, a više od 3.300 ranjeno u borbama između vojske i RSF-a od 15. aprila.

Nakon prvih razgovora 'licem u lice' u Saudijskoj Arabiji, vojska i RSF potpisali su 11. maja deklaraciju o predanosti zaštiti civila u Sudanu. Unatoč sporazumu, sukobi su nastavljeni između dva vojna rivala, posebice u glavnom gradu Khartoumu.

Sudan je bez funkcionalne vlade od oktobra 2021., kada je vojska smijenila prijelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila izvanredno stanje u potezu koji su političke snage osudile kao "puč".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije