Nemiri u Sudanu: Evakuisano 162 državljana EU, UNHCR poziva zemlje da ne vraćaju civile sa granica

0
FENA
Nemiri u Sudanu:  Evakuisano 162 državljana EU, UNHCR poziva zemlje da ne vraćaju civile sa granica
Foto: Twitter / Nemiri u Sudanu / Ilustracija

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) pozvala je danas vlade da dopuste ulaz civilima koji bježe iz Sudana na njihovu teritoriju i da ih ne šalju natrag u zemlju razdiranu sukobima.

"Savjetujemo vladama da ne vraćaju ljude u Sudan zbog sukoba koji se tamo odvijaju i također savjetujemo da se radi o izbjegličkom pokretu"; izjavila je Elizabeth Tan, direktorica međunarodne zaštite UNHCR, novinarima na brifingu u Ženevi.

"Vjerovatno će postojati visok nivo potrebe za međunarodnom zaštitom među onima koji bježe", dodala je.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Podsjetimo, sukobi u Sudanu eskalirali su 15. aprila sukobom između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku u Khartoumu i njegovoj okolici.

Posljednjih mjeseci između vojske i paravojnih jedinica rasplamsalo se neslaganje oko reforme vojne sigurnosti. Reforma predviđa puno sudjelovanje RSF-a u vojsci, što je jedno od glavnih pitanja u pregovorima međunarodnih i regionalnih strana za prijelaz na civilnu, demokratsku vlast u Sudanu.

Crveni križ dopremio prvi konvoj humanitarne pomoći u Sudan

Crveni križ dopremio prvi konvoj humanitarne pomoći u Sudan

S obzirom na to da primirje još nije najavljeno, a i ne čini se kao da će do istoga doći uskoro, oko 162 državljana Evropske unije (EU) evakuisano je iz Sudana u petak, 5. maja, rekao je Peter Stano, glasnogovornik visokog predstavnika EU za vanjske i sigurnosne poslove Josepa Borrela.

Iz Sudana su evakuisana 162 državljana zemalja EU (Italija, Francuska, Njemačka, Austrija, Švedska) i drugih nacionalnosti i trenutno su na putu za Saudijsku Arabiju.

Evakuaciju je izvršio vojni brod koji je obezbijedila Španija u koordinisanim naporima Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije