Lijepe vijesti: Amerikanci šalju Ukrajini 1,3 milijarde dolara za obnovu infrastrukture

0
Hina
Lijepe vijesti: Amerikanci šalju Ukrajini 1,3 milijarde dolara za obnovu infrastrukture
Foto: Twitter / Ukrajina / Ilustracija

Sjedinjene Američke Države će poslati još 1,3 milijarde vrijednu pomoć Ukrajini za rekonstrukciju energetske mreže i modernizaciju luka, željeznica i druge infrastrukture, rekao je u srijedu u Londonu američki državni sekretar Antony Blinken na konferenciji o obnovi Ukrajine.

Velika Britanija, Sjedinjene Države i Europska unija obećale su u srijedu više milijardi dolara pomoći Kijevu na drugoj Međunarodnoj konferenciji o obnovi Ukrajine, a britanski premijer Rishi Sunak pokrenuo je okvir ratnog osiguranja kako bi pokušao potaknuti kompanije na ulaganja.

"Ključ oporavka je postavljanje temelja Ukrajine kako bi ona napredovala kao sigurna, neovisna država u potpunosti integrirana s Europom i povezana s tržištima diljem svijeta", rekao je Blinken na konferenciji o oporavku ratom pogođene zemlje u Londonu.

Danska usvojila zakon o zabrani spaljivanja Kur'ana

Danska usvojila zakon o zabrani spaljivanja Kur'ana

"Uz podršku američkog Kongresa pružit ćemo 1,3 milijarde dolara dodatne pomoći kako bismo pomogli Ukrajini prema tom cilju", dodao je.

Od cjelokupnog iznosa, 520 miliona će ići za energetsku mrežu, a 657 miliona za modernizaciju graničnih prijelaza, luka, željeznica i druge ključne infrastrukture, rekao je šef američke diplomacije.

Oko 100 miliona dolara ići će za digitalizaciju ukrajinskih carinskih i drugih sistema kako bi se procesi "ubrzali i srezala korupcija", a još 35 miliona će dobiti ukrajinske kompanije. Nova američka pomoć stiže nakon što je Washington poslao već gotovo 20 milijardi ekonomske i razvojne pomoći Kijevu.

Blinken je sudjelovao na konferenciji u Londonu uz članice EU i Veliku Britaniju, na poziv britanskog premijera Rishija Sunaka. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na skupu je bio direktan - Kijevu je potrebna jasna predanost Zapada projektima koji će pomoći Ukrajini ne samo u oporavku, nego i u razvoju u moćnu pripadnicu zapadnog svijeta.

Sunak je na konferenciji govorio o ključnoj poteškoći na koju nailaze kompanije koje žele investirati u Ukrajinu - osiguranju protiv ratne štete. Konzervativni premijer predložio je okvir za ratno osiguranje koje bi otvorilo put za smanjivanje rizika od investicija, ali nije iznio previše detalja. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je kazala kako će EU dati 50 milijardi eura Ukrajini od 2024. do 2027. godine.

Ukrajina traži do 40 milijardi dolara za financiranje prve faze "Zelenog Marshallovog plana" za obnovu svoje ekonomije, što uključuje i razvoj industrije čelika bez upotrebe ugljena. Ukupna cijena rata bit će ogromna - Ukrajina, Svjetska banka, Europska komisija i Ujedinjeni narodi u martu su procijenili da nakon prve godine sukoba šteta iznosi 411 milijardi dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije