Lideri EU o paketu pomoći: Pregovori zasad neuspješni, Macron prijeti odlaskom

Radiosarajevo.ba
Lideri EU o paketu pomoći: Pregovori zasad neuspješni, Macron prijeti odlaskom
Foto: EPA / Emmanuel Macron

Čelnici Evropske unije (EU) koji pokušavaju postići dogovor o paketu pomoći za oporavak od ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa sastanče već četvrti dan. Prema posljednjim informacijama, postoje duboke razlike između lidera kada su u pitanju prioriteti i sam način distribucije sredstava.

Pojedini vođe smatraju da je predloženi paket u iznosu od 750 milijardi eura prevelik i da bi on trebao doći u formi kredita, a ne granta kao što je prvobitno predloženo.

Kako izvještavaju strani mediji, razgovori su bili mukotrpni, a bilo je čak i varnica između pojedinih lidera. Naime, u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak francuski predsjednik Emmanuel Macron navodno je udario rukom od stol i prijetio da će napustiti diskusiju.

I nizozemski premijer Mark Rutte priznao je da su dogovori zasad neuspješni, a ostavio je otvorenu mogućnost i potpune obustave pregovora.

Razgovori bi trebali biti nastavljeni u ponedjeljak popodne, što je najduži samit lidera EU-a od Nice 2000. godine, kada su razgovori trajali pet dana.

U pokušaju vraćanja stvari na pravi kolosijek, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel podsjetio je čelnike da je od virusa širom svijeta umrlo više od 600.000 ljudi te je izrazio nadu da će se razgovori što prije okončati s pozitivnim ishodom.

U ponedjeljak ujutro ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa na globalnom nivou iznosio je gotovo 14,5 miliona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije