Libanski ministar: Lider Hezbolaha pristao na privremeni prekid vatre nekoliko dana prije atentata

1
Radiosarajevo.ba
Libanski ministar: Lider Hezbolaha pristao na privremeni prekid vatre nekoliko dana prije atentata
Agencija Anadolija / Hassan Nasrallah je ubijen u petak, 27. septembra

Vođa militantne grupe Hezbollah sa sjedištem u Libanu, Hassan Nasrallah, ubijen je u petak 27. septembra, u izraelskom zračnom napadu na njegovo podzemno sjedište u Bejrutu, a njegovu smrt su potvrdili izraelska vojska i Hezbollah. Nasrallah, koji je vodio moćnu grupu više od 30 godina i bio izuzetno uticajna ličnost u regionu, umro je kada su izraelski borbeni avioni napali područje južnog predgrađa glavnog grada poznatog kao Dahiyeh.

Ubistvo Nasrallaha označava značajnu eskalaciju sukoba između Izraela i Hezbollaha, koji se intenzivirao posljednjih sedmica, što je izazvalo strahove da bi se mogao preliti u regionalni rat. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je Nasrallah djelovao iz štaba i "napredovao sa terorističkim aktivnostima protiv građana države Izrael".

Hezbollah je opisao Nasrallaha kao "svetog mučenika" i obećao da će nastaviti borbu protiv Izraela. On je bio među nekoliko boraca Hezbolaha – i viši iranski komandant – ubijenih u napadu u petak. "Vođstvo Hezbolaha obećava se najvišom, najsvetijem i najdražem mučeniku na našem putu, ispunjenom žrtvama i mučenicima, da će nastaviti svoju borbu u suprotstavljanju neprijatelju, u podršci Gazi i Palestini, te u odbrani Libana i njeni postojani i časni ljudi", navodi se u saopštenju grupe.

Tragedija u BiH: Muškarac (33) poginuo na radnom mjestu

Tragedija u BiH: Muškarac (33) poginuo na radnom mjestu

Televizijski kanal Al-Manar u vlasništvu Hezbollaha prešao je na učenje Kur'ana - islamski gest kojim se objavljuje žalost. Hamas je izdao saopštenje u kojem žali za Nasrallahom, kao i drugi regionalni saveznici . U Libanu je premijer Najib Mikati proglasio trodnevnu žalost. Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei proglasio je petodnevnu nacionalnu žalost i upozorio da se Izrael suočava sa "slomljivim udarcima". Moćni irački imam Muqtada Al-Sadr također je najavio trodnevnu žalost u Iraku, nazivajući Nasralaha "pratiocem na putu otpora".

Nasralah je Hezbolah pretvorio u najsnažnije naoružanu nedržavnu grupu u regionu – koja komanduje posvećenim sljedbenicima širom Libana, Iraka, Sirije i Jemena. To je najdominantnija politička snaga u Libanu zahvaćenom krizom. 

Bejrut ponovo u plamenu: Žestok otpor Hezbollaha na granici, Izrael potvrdio pogibiju svojih vojnika

Bejrut ponovo u plamenu: Žestok otpor Hezbollaha na granici, Izrael potvrdio pogibiju svojih vojnika

Strahovi od sveopšteg rata dostigli su vrhunac ranije ovog mjeseca, nakon što je Izrael pokrenuo val smrtonosnih eksplozija komunikacijskih uređaja, ciljajući na borce Hezbollaha u Libanu. Neki od ubijenih bili su civilni posmatrači. Zatim je u ponedjeljak Izrael pokrenuo intenzivnu zračnu kampanju u južnom i istočnom Libanu, što je bio najsmrtonosniji dan za zemlju u skoro dvije decenije . Hezbolah je kao odgovor na napade ispalio više raketnih baraža na sjever Izraela.

Izraelske bombe u Libanu od tada su ubile najmanje 700 ljudi, a hiljade ih je povrijeđeno, saopštila je u petak Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA). Skoro 120.000 drugih raseljeno je, prema OCHA, u zemlji u kojoj su se i Libanci i izbjeglice iz drugih zemalja već suočavali s oštrim siromaštvom, ekonomskom nestabilnošću i ograničenim pristupom zdravstvenoj zaštiti. Procjene u Libanu sugeriraju da bi taj broj mogao biti mnogo veći. Izraelski vojni zvaničnik rekao je da još ne znaju koliko je civila ubijeno u izraelskom napadu na južni Bejrut u kojem je ubijen Nasrallah.

Pitanja su se kovitlala o tome kako će grupa koju podržava Iran odgovoriti na izraelsku upornu kampanju bombardovanja, a sada i na ubistvo njenog vođe. Hezbolahov odgovor je do sada bio relativno suzdržan. Izraelski zvaničnici naveli su dva ključna razloga za to: skoro svi viši zapovjednici Hezbollaha su ubijeni, ostavljajući njegovu komandno-kontrolnu strukturu u neredu, a izraelski zračni udari oslabili su veliki dio operativne infrastrukture koju bi Hezbollah koristio da izvrši značajnu odmazdu.

Ali jedan izraelski zvaničnik je priznao da Izrael zna da nije uništio sve sposobnosti Hezbolaha i da su njegovi viši komandanti zamjenjivi. Ostaje da se vidi kako se Hezbolah pregrupira i u kom pravcu dobija od Irana .

Visoki član moćne iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC) također je ubijen u izraelskom napadu, javljaju iranski državni mediji. Abas Nilforošan, koji je služio kao vojni savjetnik tokom sirijskog građanskog rata, vjerovatno se sastao sa Nasralahom kada je Izrael udario. Komandant je sankcionisan od strane američkog trezora zbog njegove uloge u suzbijanju protesta tokom iranskih demonstracija 2022. nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini dok je bila u pritvoru iranske moralne policije.

Veći dio prošle godine Izrael i Hezbolah su razmjenjivali sukobe na granici, nakon izraelske kampanje bombardovanja u Gazi nakon Hamasovih napada 7. oktobra na južni Izrael. Hamas je u napadima ubio 1.200 i oteo više od 250 drugih, prema izraelskim vlastima. Hezbollah kaže da je pucao na Izrael u znak solidarnosti s Hamasom i Palestincima koji pokušavaju preživjeti izraelske napade u Gazi , u kojima je ubijeno 41.586 ljudi, a povrijeđeno još 96.210, prema tamošnjem ministarstvu zdravlja.

Biden najavio nove sankcije: "Očito je da je Iran debelo skrenuo s puta..."

Biden najavio nove sankcije: "Očito je da je Iran debelo skrenuo s puta..."

Oko 60.000 izraelskih civila protjerano je iz svojih domova Hezbolahovim raketnim paljbom koja je počela 8. oktobra. Libanonska militantna grupa dio je veće osovine koju vodi Iran u cijeloj regiji – koja obuhvata Jemen, Siriju, Gazu i Irak – koja kaže da će nastaviti s napadima na izraelske ciljeve sve dok traje rat u Gazi. Ljudi istražuju štetu od izraelskog napada u Choueifatu, jugoistočno od Bejruta, u Libanu, u subotu. Zapadni lideri upozorili su na razorne posljedice, jer Izrael pojačava napade u regionu.

Dok izraelska vojska intenzivira svoj rat na više frontova u regiji, zapadni saveznici upozoravaju na katastrofalne posljedice u Libanu – za koje kažu da bi mogle čak i premašiti neopozivo uništenje i ljudsku devastaciju u Gazi. Udar u kojem je ubijen Nasrallah također je bio jasan signal da Izrael nije blizu prihvaćanja  prijedloga o prekidu vatre s Hezbolahom, koji podržavaju SAD , prema Micku Mulroyu, bivšem visokom zvaničniku za Bliski istok u Ministarstvu odbrane. Malo je vjerovatno da će Hezbolah također biti zainteresiran za pregovore. U subotu je američki predsjednik Joe Biden nazvao Nasralahovo ubistvo "mjerom pravde za njegove brojne žrtve", uključujući Amerikance, ali je pozvao na deeskalaciju.

SAD "u potpunosti podržavaju pravo Izraela da se brani od Hezbolaha, Hamasa, Huta i svih drugih terorističkih grupa koje podržava Iran", rekao je Biden u saopćenju. "Na kraju krajeva, naš cilj je deeskalacija tekućih sukoba u Gazi i Libanu diplomatskim putem", dodao je. U međuvremenu, izraelske snage su u subotu obnovile svoje napade na gusto naseljenu četvrt Dahiyeh. Izraelski napadi sravnili su zgrade u ruševine. Najmanje 33 osobe su poginule, a 195 je povrijeđeno u subotnjim napadima, saopćilo je libansko ministarstvo zdravlja. Od ponedjeljka, izraelski napadi u Libanu doveli su do raseljenja oko milion ljudi, kaže Nasser Yassin, ministar zadužen za libanonski centar za upravljanje krizama. Tim CNN-a na terenu izvijestio je da su u subotu glavnim gradom odjeknuli veliki bljeskovi i udarci udarajućih izraelskih projektila. Zvaničnici  su najavili da  će bolnice u Dahiyeh biti evakuisane "zbog razvoja agresije". IDF je saopćio da gađa zgrade koje Hezbollah koristi kao komandne centre, proizvodnju oružja i skladišta. Hezbolah je negirao da je njegovo oružje pohranjeno u civilnim zgradama koje su na meti izraelskih napada.

IDF je saopštila da je visoki vođa obavještajne službe Hezbollaha, Hassan Khalil Yassin, ubijen u subotnjem zračnom napadu na područje Dahiyeh. IDF je saopštio da je Yassin radio sa Hezbolahovim ofanzivnim jedinicama kako bi lično planirao terorističke napade na izraelske civile na sjevernoj granici i duboko unutar izraelske teritorije.

Putinov saveznik s crne liste EU pronađen mrtav: Sin je čuo pucanj, a na stolu je bilo pismo...

Putinov saveznik s crne liste EU pronađen mrtav: Sin je čuo pucanj, a na stolu je bilo pismo...

Mnoge pristalice Hezbolaha u početku su bile skeptične nakon što je Izrael rekao da vjeruje da je Nasrallah ubijen. Nekoliko trenutaka prije nego što je Hezbollah potvrdio Nasralahovu smrt, žena i muškarac rekli su da očekuju da će vođa grupe "sve iznenaditi". "On nije u Libanu. U srcu znam da nije', rekla je jedna starija šija u crnom čadoru, smiješeći se. Manje od pet minuta kasnije stigla je objava o njegovoj smrti. "Poginuo je", stalno je ponavljala.

"Ovo je najveća kriza od svih", dodala je. Muškarac koji je pokušavao da je utješi rekao je "mučeništvo je bilo ono što je on želio... I to je ono što je dobio." Druga žena se slomila plačući dok je recitovala stihove iz Kur'ana sa suzama koje su joj tekle niz lice.

U naselju Dahiyeh, gdje je Nasrallah ubijen, čula su se glasna skandiranja: "Pokoravamo se tebi Nasrallah" i "Nikada nećemo prihvatiti poniženje".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije