Pogledajte kako izgledaju iranske rakete koje su poslane prema Izraelu

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako izgledaju iranske rakete koje su poslane prema Izraelu
Foto: EPA-EFE / Iranske rakete koje su poslane prema Izraelu

Iran je pokrenuo do sada najveći napad na Izrael, ispalivši u utorak, 1. oktobra, oko 180 balističkih projektila, od kojih je većinu navodno presrela proturaketna obrana Izraela, Sjedinjenih Američkih Država i Jordana.

Zračni napad, daleko ozbiljniji od sličnog napada u aprilu, pojačao je regionalni sukob na Bliskom istoku.

Iranska revolucionarna garda objavila je da je u napadu prvi put korišten novi tip hipersoničnog projektila. IRGC je naveo da je projektil Fattah, koji je kreirao i proizveo Teheran te ga predstavio prošle godine, bio dio baražne vatre koja se obrušila na izraelske gradove. Naziv projektila na arapskom znači "osvajač" ili "donositelj pobjede".

Mišo Bartulica za Radiosarajevo.ba: O povratku Bolera, Miletu Anđeliću i sarajevskoj muzičkoj sceni

Mišo Bartulica za Radiosarajevo.ba: O povratku Bolera, Miletu Anđeliću i sarajevskoj muzičkoj sceni

Iranski državni mediji navode kako su korišteni i projektili Emad (balistički projektil srednjeg dometa) i Ghadr (balistički projektil srednjeg dometa, poboljšana varijanta Šahab-3A). Objavljene su fotografije olupina raketa pronađenih nakon napada.

Teheran ima hiljade balističkih i krstarećih projektila različitih dometa, prema izvješću Projekta raketne prijetnje Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) iz 2021. godine.

Tačan broj projektila nije poznat, ali general američkog ratnog zrakoplovstva Kenneth McKenzie rekao je Kongresu 2023. godine da Iran ima više od 3.000 balističkih projektila.

Putanja balističkih projektila kreće se oko granica Zemljine atmosfere prije nego što se teret bojeve glave odvoji od rakete koja ga je nosila i sjuri natrag u atmosferu na svoju metu. Stručnjaci za oružje koji su analizirali snimke društvenih medija s mjesta događaja rekli su za CNN da je Iran u najnovijem napadu na Izrael koristio varijante balističkog projektila Šahab-3.

Temelj je Šahab-3

Šahab-3 je temelj za sve iranske balističke rakete srednjeg dometa koje koriste tekuće gorivo, tvrdi Patrick Senft, istraživački koordinator u Službi za istraživanje naoružanja (ARES). Projekt raketne prijetnje objašnjava da je Šahab-3 ušao u službu 2003. godine, da može nositi bojevu glavu od 760 do 1.200 kilograma i da se može ispaljivati ​iz mobilnih lansera kao i iz silosa.

Iran Watch kaže da najnovije varijante raketa Šahab-3, rakete Ghadr i Emad, imaju preciznost od 300 metara oko svojih predviđenih ciljeva. Iranski mediji izvijestili su da je Teheran u napadima koristio novu raketu Fattah-1. Teheran opisuje Fattah-1 kao hipersoničnu raketu - što znači da putuje brzinom od pet maha, odnosno pet puta brže od zvuka (6100 kilometara na sat), prenose svjetski mediji.

Njemački medij: 'Iran i Izrael nekad su bili bliski saveznici. Evo kako su postali neprijatelji?'

Njemački medij: 'Iran i Izrael nekad su bili bliski saveznici. Evo kako su postali neprijatelji?'

Što je Fattah-1?

Ali analitičari ističu da gotovo sve balističke rakete postižu hipersoničnu brzinu tijekom svojih putanja. Izraz "hipersonični" često se koristi za označavanje onoga što se zove hipersonična klizna sredstva i hipersonične krstareće rakete, vrlo napredno oružje koje može manevrirati hipersoničnom brzinom unutar Zemljine atmosfere. Takvo je oružje izuzetno teško oboriti.

Fattah-1 nije ni jedno ni drugo, kaže Fabian Hinz, istraživač na Međunarodnom institutu za strateške studije, koji je pisao o ovoj temi prošle godine. Hinz kaže da se čini da Fattah-1 ima bojevu glavu na "manevarskoj raketi", što mu omogućuje da izvrši prilagodbe kako bi izbjegao obranu od projektila tijekom jednog dijela svog poniranja do cilja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije