Lavrov otkrio uslov za nastavak pregovora Rusije i Ukrajine

5
Hina
Lavrov otkrio uslov za nastavak pregovora Rusije i Ukrajine
Twitter / Sergej Lavrov

Ukidanje sankcija nametnutih Rusiji dio je mirovnih pregovora između Moskve i Ukrajine, koji su teški, ali se nastavljaju svakodnevno, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u izjavi objavljenoj danas ujutro.

Kijev je u petak upozorio da pregovorima o okončanju ruske invazije, koja sada traje već treći mjesec, prijeti kolaps.

"Trenutno rusko i ukrajinsko izaslanstvo zapravo svakodnevno putem videokonferencije raspravljaju o nacrtu mogućeg sporazuma", rekao je Lavrov u komentaru kineskoj službenoj novinskoj agenciji Xinhua objavljenom na internetskoj stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski inzistirao je od početka invazije 24. februara da zapadne sankcije Rusiji moraju biti jače i da ne mogu biti dio pregovora.

Ukrajina i Rusija nisu vodile mirovne pregovore licem u lice od 29. marta, a atmosfera se pogoršala zbog ukrajinskih optužbi da su ruske snage počinile zločine dok su se povlačile iz područja u blizini Kijeva. Moskva je odbacila te tvrdnje.

"Na dnevnom redu razgovora su, između ostalog, i pitanja denacifikacije, priznavanja novih geopolitičkih realnosti, ukidanja sankcija, statusa ruskog jezika", rekao je Lavrov, te dodao:

"Mi smo za nastavak pregovora iako su teški".

Zapadni saveznici Ukrajine uveli su opsežne sankcije Moskvi. Zamrznuto je oko polovice ruskih državnih zlatnih i deviznih rezervi te je narušena ruska ekonomija, zbog čega je zemlja na rubu bankrota.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije