Latinska Amerika: Delta soj koronavirusa otkriven u desetak zemalja

0
Radiosarajevo.ba
Latinska Amerika: Delta soj koronavirusa otkriven u desetak zemalja
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Dok se slučajevi zaraze koronavirusom možda smanjuju u Sjevernoj Americi, ali u većini Latinske Amerike i Kariba kraj pandemije koronavirusa, poručuje Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO), "ostaje daleka budućnost".

Dok zaraza u SAD-u, Kanadi i Meksiku opada, u Latinskoj Americi i na Karibima broj zaraženih raste, a vakcinacija zaostaje. Tek je svaka deseta osoba potpuno imunizirana, piše Index.hr.

Direktorica organizacije PAHO Carissa Etienne nazvala je tu situaciju "neprihvatljivom".

Primjećujući da sezona uragana na Karibima dolazi u trenutku kada se izbijanje zaraze pogoršava, Etienne je pozvala zemlje da opreme bolnice i prošire skloništa kako bi se smanjio potencijal za prijenos koronavirusa.

Socijalno distanciranje i pravilna ventilacija postaju problem tokom oluja, rekla je.

Sezona uragana donosi probleme - undefined

Foto: Pixabay.com: Sezona uragana donosi probleme

Veoma prenosiva delta varijanta koronavirusa već je otkrivena u desetak zemalja Amerike, ali do sada je njezin prijenos u društvu bio ograničen, rekao je savjetnik za virusne bolesti PAHO Jairo Mendez.

Nova varijanta

Međutim, pronađen je u Argentini, Brazilu, Kanadi, Čileu, Peruu, Sjedinjenim Državama i Meksiku, gdje se proširio u Mexico Cityju, navodi PAHO.

Uz prisutnost takvih varijanti, zemlje ovoj regiji trebale bi pojačati oprez i razmotriti potrebu za ograničavanjem putovanja ili čak zatvaranjem granica, rekao je direktor hitnih zdravstvenih službi PAHO Ciro Ugarte.

Prema podacima agencije Reuters, do sada je u Latinskoj Americi i na Karibima zabilježena najmanje 37.441.000 prijavljenih infekcija i 1.272.000 potvrđenih smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom, što je za trećinu više nego u Aziji i Africi zajedno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije