Kyle Rittenhouse oslobođen optužbi za ubistvo dvojice i ranjavanje jednog demonstranta

3
Anadolija
Kyle Rittenhouse oslobođen optužbi za ubistvo dvojice i ranjavanje jednog demonstranta
Foto: EPA-EFE / Građani protestovali da se Kyle Rittenhouse oslobodi

Porota u američkoj državi Wisconsin oslobodila je Kylea Rittenhousea po svim tačkama optužbe, nakon što je prošle godine ubio dvojicu demonstranata i ranio trećeg.

U pitanju je suđenje koje je pomno pratila američka javnost. Rittenhouse, koji sada ima 18 godina, rasplakao se tokom čitanja presude u sudnici Kenosha, grleći jednog od svojih advokata.

On je bio je suočen s mogućnošću doživotnog zatvora nakon što je optužen po pet tačaka, uključujući namjerno prvostepeno ubistvo.

Pjesma Eurovizije 2024 | Sjajna noć u Švedskoj: Dobili smo prvih 10 finalista Eurosonga 2024

Pjesma Eurovizije 2024 | Sjajna noć u Švedskoj: Dobili smo prvih 10 finalista Eurosonga 2024

Sudija Bruce Schroeder prošle sedmice odbacio optužbu za ilegalno posjedovanje oružja protiv Rittenhousea. Optužen je za ilegalno posjedovanje puške AR-15 kada je ubio dvojicu muškaraca i ranio trećeg tokom demonstracija "Black Lives Matter" u Kenoshi prošlog ljeta.

Demonstracije koje su ponekad bile i nasilne, izbile su nakon što je policajac Kenosha u avgustu pucao u nenaoružanog Afroamerikanca Jacoba Blakea koji je ostao djelimično paralizovan.

Rittenhouse tvrdi da su ga vlasnici nekretnina pozvali na ulice Kenosha, da bi pomogao u zaštiti, nakon noći pljački i požara. Tvrdi da je u trojicu muškaraca pucao u samoobrani nakon što mu prišli. Oni koji ga podržavaju, iz cijele zemlje skupili su oko 2 miliona dolara za njegovu kauciju.

Tužilaštvo je tvrdilo da Rittenhouse nije imao razloga da bude na tom mjestu, više od 30 kilometara od svog rodnog grada u Antiochu u Illinoisu. Tužioci su naveli da je Rittenhouse zapravo bio agresor i dio osvetničke gomile odlučne da zastraši demonstrante na protestima "Black Lives Matter".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije