Dodikov prijatelj iz SAD bi mogao u zatvor: Podignute dvije optužnice protiv Bannona

4
Radiosarajevo.ba
Dodikov prijatelj iz SAD bi mogao u zatvor: Podignute dvije optužnice protiv Bannona
Arhiv / Bannon i Cvijanović u SAD

Steve Bannon, dugogodišnji saveznik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, optužen je u petak po dvije tačke optužnice za nepoštovanje Kongresa nakon što je prkosio pozivu Kongresa od komiteta Predstavničkog doma koji je istraživao pobunu u američkom Kapitolu.

Ministarstvo pravde SAD saopćilo je da je Bannon (67) optužen po jednoj tački zbog odbijanja da se pojavi radi davanja iskaza, a po drugoj zbog odbijanja da dostavi dokumente kao odgovor na poziv komiteta, javio je Washington Post.

Državni tužilac Merrick Garland rekao je da optužnica odražava "postojanu posvećenost" Ministarstva pravde SAD osiguravanju da se odjel pridržava vladavine prava.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Za svaku tačku predviđeno je najmanje 30 dana zatvora i kazna do godinu dana iza rešetaka.

Steve Bannon je u bh. javnosti poznat kao osoba koja je radila za Milorada Dodika i SNSD.

Američki mediji u augustu 2018. godine javljali su o kontaktima koje su "predstavnici srpske separatističke stranke u Bosni i Hercegovini, koju podržava Rusija i koju vodi čovjek koji je pod američkim sankcijama Milorad Dodik, imali s nekoliko bivših članova Trumpove izborne kampanje (Mother Jones)".

Posao su sklopili s tadašnjom premijerkom RS Željkom Cvijanović.

Cvijanović se, također, 29.jula 2018. sastala s bivšim vodećim strategom Bijele kuće Stevom Bannonom u njegovoj kući u Washingtonu, saopćila je tadašnja Vlada RS.

Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kasnije je rekao da planira ostati u kontaktu s Bannonom i da se planira sastati s njim kada on dođe u Europu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije