Kusturica se sastao sa Putinom: Pričali o Ukrajini, bivšoj Jugoslaviji, Drugom svjetskom ratu

9
Radiosarajevo.ba
Kusturica se sastao sa Putinom: Pričali o Ukrajini, bivšoj Jugoslaviji, Drugom svjetskom ratu
Foto: Printscreen / Emir Kusturica kod Vladimira Putina

Ruski predsjednik Vladimir Putin u Kremlju se u utorak, 2. aprila, sastao sa filmskim rediteljem Emirom Kusturicom, koji posljednjih godina živi u Srbiji, odakle je otišao iz rodnog Sarajeva.

Iz ureda Vladimira Putina objavljeno je tek kratko saopćenje o sastanku, no RIA Novosti o sastanku piše nešto više. Sve to je prenijela i Radio televizija Republike Srpske (RTRS).

Putin je, navodno, tokom susreta s Kusturicom rekao da Zapad krivi Rusiju za kraj kolonijalizma u svijetu, no da se radilo o neizbježnom procesu.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

“Neki još krive Rusiju jer je neko jednom izgubio kolonijalnu moć. Ne prestaju se, uvjetno rečeno, vrijeđati što smo pomagali narodima Afrike, Latinske Amerike i Azije da ustanu, bore se za slobodu, vjerujući da je Rusija kriva za propast kolonijalizma. Ali to uopće nije tako”, rekao je Putin i dodao da je to bio neizbježan proces.

Govorio je i o sadašnjim promjenama…

“Događa se promjena, preformatiranje svijeta. Zato što se nove sile, novi centri svijeta razvijaju brzinom kakvu povijest vjerojatno nije vidjela. A ti procesi su neizbježni. Samo se niko na vlasti, u širem smislu te riječi, ne želi pomiriti s tim i traži krivce”, dodao je Putin, prenosi RTRS.

U razgovoru s ruskim predsjednikom, Kusturica je usporedio hrvatske ‘ustaše‘ i ukrajinske banderovce, a Putin je rekao da je takva usporedba legitimna.

Rekao je i da se ocjene Kusturice događanja u Ukrajini poklapaju s njegovim procjenama te je istaknuo da su događaji u Srbiji i Ukrajini vrlo slični.

Zelenski konačno pristao na dugo očekivanu odluku: 'Stupa na snagu u srijedu'

Zelenski konačno pristao na dugo očekivanu odluku: 'Stupa na snagu u srijedu'

“Vaše današnje ocjene, uključujući o tragičnim događajima u Ukrajini i analogija s događajima u Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata, potpuno se poklapaju sa mojim. Ono što se dogodilo u Srbiji i što se sada događa između Rusije i Ukrajine – veličanje, podizanje na pijedestal fašističkih elemenata prošlosti, davanje im novog života u današnje vrijeme – sve su to vrlo slične pojave”, rekao je Vladimir Putin i dodao da su i teroristički napadi u rangu s ekstremnim nacionalizmom.

Emir Kusturica je ruskom predsjedniku rekao o svojim planovima snimanja triptiha od tri filma po Fjodoru Dostojevskom, Nikolaju Gogolju i Lavu Tolstoju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije