Kriza u Papua Novoj Gvineji: Potraga za taocima, policija prijeti otmičarima

0
Radiosarajevo.ba
Kriza u Papua Novoj Gvineji: Potraga za taocima, policija prijeti otmičarima
Foto: EPA - EFE / llustracija / Papua Nova Gvineja

U Papua Novoj Gvineji se odvija kriza s taocima koje je otela kriminalna grupa, a policija poručuje otmičarima da ako ne puste taoce, situacija ih može koštati. 

Grupa taoca je bila u selu Fogoma’iu kada ih je, prema riječima policije, kriminalna grupa primjetila slučajno. Sakriveni u žbunju, otmičari su napali grupu i oteli ih, te potražuju veću količinu novca za njihovo puštanje. 

Situacija je posebno kompleksna za lokalne vlasti kada se uzme u obzir činjenica da se radi o stranim turistima. Među njima je i jedan akademik iz Australije, ali nije otkriveno njegovo ime. 

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Policija je najavila veliku akciju spašavanja, ali su prije toga ponudili otmičarima izlaz. Rekli su kako će akcija biti sveobuhvatna i može ih koštati njihovih života, te da bi se trebali predati vlastima što prije. 

Ovo je već drugi put ovaj mjesec da lokalni kriminalci otimaju strane državljane u ovom dijelu svijeta. U indoneziskoj provinciji Papua, grupa koja se bori za nezavisnost ove provincije je otela australskog pilota Philipa Mehrtensa

Oni su objavili kako će pustiti Mehrtensa tek kada indonezijske vlasti priznaju nezavisnost ovom dijelu države. Prije toga su više puta upozoravali da aerodrom u njihovom rejonu djelovanja treba da se zatvori, a kada su se avioprevoznici i vlasti oglušili na ta upozorenja, situacija je kulminirala otmicom Mehrtensa

Policija u Papua Novoj Gvineji je kontaktirala ambasade država čiji građani su među otetima, ali nisu otkrili više informacija, piše BBC

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije