Kremlj se oglasio nakon novog pokušaja atentata na Trumpa: 'Igranje s vatrom ima posljedice'

1
Radiosarajevo.ba
Kremlj se oglasio nakon novog pokušaja atentata na Trumpa: 'Igranje s vatrom ima posljedice'
Foto: EPA / Dimitrij Peskov u društvu Vladimira Putina

Kremlj je u ponedjeljak rekao da povezanost između Ukrajine i osumnjičenog napadača u pokušaju atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa pokazuje da "igranje s vatrom" ima posljedice.

Na pitanje o tome što je FBI nazvao pokušajem atentata na Trumpa, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao:

"Nismo mi ti koji bi trebali misliti, (već) američke obavještajne službe. U svakom slučaju, igranje s vatrom ima posljedice".

Bliži se početak FAR festivala: "Težimo ka postizanju rodne ravnopravnosti u svim sferama društva"

Bliži se početak FAR festivala: "Težimo ka postizanju rodne ravnopravnosti u svim sferama društva"

Komentar se odnosio na podršku Sjedinjenih Američkih Država za Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

CNN, Fox News i New York Times su osumnjičenog identificirali kao 58-godišnjeg Ryana Wesleya Routha iz Havaja, citiravši neimenovane dužnosnike iz policije.

Tri korisnička računa na društvenim mrežama s Routhovim imenom upućuju na to da je bio gorljiv pristaša Ukrajine u njenom ratu protiv Rusije.

New York Times je objavio da je intervjuirao Rotha 2023. za članak o Amerikancima koji volontirali kako bi pomogli ukrajinskim ratnim naporima.

Routh je za Times rekao da je otputovao u Ukrajinu i tamo proveo nekoliko mjeseci 2022. te da je pokušavao regrutirati afganistanske vojnike koji su pobjegli od talibana da se bore u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u ponedjeljak osudio pokušaj atentata na republikanskog predsjedničkog kandidata Trumpa te poručio da je političko nasilje uvijek neprihvatljivo.

"Drago mi je čuti da je Donald Trump siguran i nepovrijeđen. (Upućujem) svoje najbolje želje njemu i njegovoj obitelji", rekao je Zelenski na društvenoj platformi X.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije