Kralj kriptovaluta osuđen na 25 godina zatvora

0
Radiosarajevo.ba
Kralj kriptovaluta osuđen na 25 godina zatvora
Foto: Screenshot/YouTube / Samuel Bankman Fried (SBF) kralj kriptovaluta

Bankman-Fried je osnovao FTX mjenjačnicu kriptovaluta i bio je slavljen kao 'poster boy' za kriptovalute. Na vrhuncu svog uspjeha, bio je 41. najbogatiji Amerikanac na Forbsovoj listi 400.

Bankman-Fried potiče iz porodice akademika iz više srednje klase. Započevši svoju karijeru SBF je otvorio trgovačku firmu Alameda Research i ubrzo se upustio u igru ​​kriptovaluta. Krajem 2018. godine Bankman-Fried je otvorio FTX berzu kriptovaluta.

Sa sjedištem na Bahamima, FTX je stekla reputaciju kao jedna od najstabilnijih i najpouzdanijih berzi u svijetu kriptovaluta.

Saša Magazinović: Protivljenje rezoluciji o genocidu u Srebrenici je anticivilizacijski čin

Saša Magazinović: Protivljenje rezoluciji o genocidu u Srebrenici je anticivilizacijski čin

Bankman-Fried, osnivač berze FTX, osuđen je pred Federalnim sudom na Manhattan na 25 godina zatvora zbog prevare sa kriptovalutama. Presudu je izrekao sudija Lewis Kaplan.

Bankman-Frid je dao nešto što je ličilo na izjavu izvinjenja, prenose mediji, rekavši da je donosio 'sebične odluke', koje ga proganjaju 'svaki dan'.

Ovo praktično znači da će čovjek koji je 6. marta napunio 32 godine, čovjek koga su dizali u nebesa i proglašavali genijem, a onda ga okarakterisali kao jednog od najvećih prevaranata u američkoj historiji, provesti iza rešetaka do svoje 57 godine života.

Slučaj Bankman-Frieda upoređen je sa slučajem Elizabeth Holmes, osnivača kompanije za medicinske uređaje Theranos, koja je prestala sa radom 2018.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije