Koronavirus: Wuhan u izolaciji, ulicama lete dronovi sa zvučnicima

Hina
Koronavirus: Wuhan u izolaciji, ulicama lete dronovi sa zvučnicima

Broj zaraženih novim koronavirusom u Kini porastao je na više od 12.000, a do sada je umrlo 259 oboljelih, objavile su kineske zdravstvene vlasti.

Gotovo svi smrtni slučajevi u Kini zabilježeni su u epicentru zaraze - pokrajini Hubei. Posebno je rizično u Wuhanu - gradu s 11 milijuna stanovnika, koji je u izolaciji.

Ponestaje osnovnih životnih namirnica, sve je manje i lijekova pa je Kina zatražila pomoć Europske unije. Lokalne vlasti pozivaju stanovništvo da ne paničari. Na terenu su i posebne vojne medicinske jedinice.

Dužnosti zdravstvenih službi u pokrajini Hubei, epicentru krize izazvane koronavirusom, priopćile su da je samo u toj pokrajini zabilježeno 1.347 novih slučajeva zaraze, čime je ukupan broj zaraženih u Hubeiju porastao na 7.153.

Očekuje se da će broj zaraženih i umrlih od koronavirusa u Kini biti još veći kada i druge regije objave svoje posljednje statistike. Ulicama u Kini lete dronovi sa zvučnicima s kojih se ljudima poručuje da nose maske, a zemlje širom svjeta zatvaraju granice za dolaske iz Kine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije