Koronavirus: 259 mrtvih, Kinu razljutila odluka SAD-a

Radiosarajevo.ba
Koronavirus: 259 mrtvih, Kinu razljutila odluka SAD-a
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Od wuhanskog koronavirusa oboljelo je skoro 12 hiljada ljudi, a 259 je preminulo - svi u Kini. Dosad su se od virusa oporavile 252 osobe.

I dok svi pomno prate brojke oboljelih, a svijet se bori da obuzda epidemiju, Kinu je razljutila odluka Sjedinjenih Američkih Država koja je uvela privremenu zabranu ulaska u zemlju svim stranim državljanima koji su u posljednjih 14 dana posjetili Kinu.

Američka administracija u petak je wuhanski koronavirus prograsila javnom zdravstvenom opasnošću, ali insistiraju da je rizik ozbiljne epidemije u SAD-u jako mali. 

Kineska vlada kritizirala je mjere, kazavši da se kose s preporukama WHO-a koji apeliraju na zemlje da se ne uvodi zabrana putovanja i dolazaka.

"I dok je WHO preporučio da se ne uvode restrikcije u putovanjima, SAD su poletjele u drugom pravcu. Ovo sigurno nije bila gesta dobre volje", izjavila je glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

Ipak, Australija je donijela sličnu odluku kao SAD: niko ko dolazi iz Kine neće moći u državu, osim ako su državljani ili stanovnici Australije. Također su podigli nivo upozorenja, preporučivši da njihovi državljani ne putuju apsolutno nigdje u Kinu. 

Također, Američki državljani koji su putovali protekle dvije sedmice u Hubei (provincija u kojoj je Wuhan, centar epidemije koronavirusa) bit će smješteni dvije sedmice u karantin - 14 dana je trajala najduža inkubacija virusa. Svi koji su posjetili Kinu moraju proći medicinske testove i biti 14 dana u kućnom karantinu. 

Slične restrikcije donijeli su Japan, Singapur... 

Wuhanski koronavirus dosad je stigao u sljedeće zemlje:
11,221 oboljelih - Kina
19 Tajland
17 Japan
16 Singapur
13 Hong Kong
11 Južna Koreja
10 Taiwan
9 Australija
8 Malezija
7 Njemačka
7 Macau
7 SAD
6 Francuska
4 Ujedinjeni Arapski Emirati
3 Kanada
2 Italija
2 Rusija
2 Velika Britanija
2 Vijetnam
1 Kambodža
1 Finska
1 Indija
1 Nepal
1 Filipini
1 Španija
1 Šri Lanka
1 Švedska

 
 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije