Koronavirus se u SAD-u počeo širiti puno ranije nego što se mislilo

Radiosarajevo.ba
Koronavirus se u SAD-u počeo širiti puno ranije nego što se mislilo
Foto: EPA-EFE / Kalifornija, Los Angeles, april 2020.

Zvaničnici u kalifornijskom ogrugu Santa Clara objavili su kasno u utorak da su dva stanovnika ovog okruga sredinom februara preminula od posljedica koronavirusa, što znači da su ovo najranije poznate žrtve infekcije COVID-19 u Sjedinjenim Državama. 

Prema pisanju The New York Timesa, nove informacije vraćaju vremenski okvir širenja virusa kroz SAD sedmicama prije nego što se dosad vjerovalo. 

Naime, prvi izvještaj o osobi koja je preminula od koronavirusa u SAD-u stigao je 29. februara, s područja Seattlea, iako su zvaničnici kasnije otkrili da su dvije osobe koje su umrle 26. februara također bile pozitivne na COVID. 

Ipak, zvaničnici okruga Santa Clara tvrde da su obdukcije dvije osobe koje su preminule u svojim domovima, 6. i 17. februara, potvrdile da su oboje bili zaraženi koronavirusom. Bolest je potvrđena u uzorcima tkiva u laboratoriji američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). 

"Svaka od ovih smrti je vjerovatno vrh ledenog brijega nepoznate veličine", kazala je dr. Sara Cody, glavna zvaničnica zdravstva u okrugu. "Ovo je izrazito značajno."

Ono što produbljuje misteriju jesu činjenice da niti jedna od te dvije osobe nije putovala van SAD-a niti je bila u kontaktu s osobama koje su im mogle prenijeti virus, koji je prvi put zabilježen u Kini. Pretpostavlja se da je došlo do lokalne transmisije virusa, otkrila je dr. Cody. 

Ovaj izvještaj sugerira da se koronavirus kroz Kaliforniju širi mnogo duže nego što se dosad pretpostavljalo, potvrdio je i dr. Jeffrey V. Smith, jedan od zvaničnika ovog okruga.

Zasad nije poznato zašto je trebalo ovako dugo da se ove dvije smrti potvrde da su u vezi s koronavirusom. 

U SAD-u se vodi velika debata kada je virus stigao u ovu zemlji i kada se počeo širiti - dosad je u SAD-u od koronavirusa umrlo više od 45 hiljada ljudi. U januaru je virus potvrđen kod nekoliko putnika koji su se vratili u SAD, ali sedmicama nije bilo govora o lokalnoj transmisiji virusa. 

Postojala su striktna pravila ko se može testirati na virus, a prvi testovi, koje je CDC razvio i koji su u laboratorije stigli 7. februara, nisu bili ispravni. 

"Morali smo svaki put pitati CDC - da li smijemo testirati ovu osobu? Da li je osoba ispunila sve kriterije? Imali smo ovaj neugodni osjećaj o pacijentima koji su bili sigurni da su oboljeli, ali ih nismo mogli testirati", priznala je dr. Cody. 

Inače, Santa Clara bila je jedan od prvih dijelova u SAD-u koji je donio mjere zabrane kretanja i slično zbog pandemije. 

"Sada vidimo da je to bila dobra odluka", zaključila je dr. Cody. 

Iako je Kalifornija bila jedna od prvih američkih država koja je prijavila oboljele, ima jednu desetinu umrlih u poređenju s brojkama iz New Yorka, najteže pogođenim mjestom u SAD-u. Jedan od faktora koji je smanjio širenje virusa u Kaliforniji, smatraju zvanični, bilo je i rano donošenje mjera za suzbijanje širenja novog koronavirusa (SARS-CoV-2). 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije