Kopredsjednik HDP-a Demirtas osuđen na pet mjeseci zatvora

Anadolija
Kopredsjednik HDP-a Demirtas osuđen na pet mjeseci zatvora
Kopredsjednik Narodne demokratske partije (HDP) Selahattin Demirtas, osuđen je na pet mjeseci zatvora, zbog "vrijeđanja i omalovažavanja turskog naroda, države Republike Turske, te državnih institucija i organa".

Na Sudu Dogubayazit u istočnom turskom gradu Agriju, danas je održano ročište u sudskom postupku protiv kopredsjednika HDP-a Selahattin Demirtasa, koji se nalazi u pritvoru u zapadnom turskom gradu Edirneu.

Demirtas se na ročište uključio putem video-linka.

Nakon što je pročitana optužnica, izjasnila se odbrana Demirtasa te je zatraženo da se slučaj ukidanja njegovog imuniteta proslijedi Ustavnom sudu, sto je Sudsko vijeće odbilo, jer, kako je navedeno, taj zahtjev nije u skladu sa zakonom.

Demirtas je, nakon izlaganja njegovog advokatskog tima, poručio:

"Nadam se da će odluka koja bude donesena biti takva da pokaže da sudstvo nezavisno donosi odluke i zahtijevam da budem oslobođen."

Sud u Agriju je donio odluku te, prema članu 301/1 Turskog kaznenog zakona, Demirtasa osudio na šest mjeseci zatvora, zbog "vrijeđanja i omalovažavanja turskog naroda, države Republike Turske, te državnih institucija i organa".

Sud je uzeo u obzir prošlost optuženog, njegove društvene odnose, ponašanje tokom sudskog postupka, te mu smanjio kaznu na pet mjeseci.  

U okviru istrage protiv terorizma u Diyarbakiru, danas je određen pritvor i zastupniku HDP-a iz Diyarbakira Idrisu Balukenu, koji je ranije priveden u glavnom gradu Ankari.

Selahattin Demirtas uhapšen je početkom novembra prošle godine, kao i kopredsjednica HDP-a Figen Yuksekdag te još devet parlamentarnih zastupnika opozicione Narodne demokratske partije (HDP).

Oni su prvenstveno privedeni jer se ranije nisu odazivali na pozive Tužilaštva radi saslušanja u vezi s istragama o aktivnostima terorističke organizacije PKK/KCK i neredima u Diyarbakiru između 6. i 8. oktobra. Osim toga, zastupnici se terete i za više krivičnih djela.

Generalno, oni se terete za "vršenje propagande terorističke organizacije PKK”, "veličanje zločina i zločinaca", "podsticanje naroda na mržnju i neprijateljstvo", "članstvo u terorističkoj organizaciji", te "pokušaj rušenja jedinstva i zajedništva države".

Kopredsjednik HDP-a Selahattin Demirtas, osim krivičnih djela za koje je danas osuđen, tereti se za formiranje organizacije s ciljem zločinačkih aktivnosti, članstvo u terorističkoj organizaciji, članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji, vršenje zločina u ime organizacije, širenje propagande terorističke organizacije, ali i za druga krivična djela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije