Kongres u izvještaju Snowdena okrivio da radi s ruskim tajnim službama

Radiosarajevo.ba
Kongres u izvještaju Snowdena okrivio da radi s ruskim tajnim službama
/ Ilustracija
U izvještaju Kongresa, objavljenom u četvrtak Edward Snowden, bivši savjetnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), nazvan je "hroničnim moralizatorom i mitomanom" i dodaje se da je u redovnom kontaktu s ruskim tajnim službama.

Taj izvještaj povjerenstva Zastupničkog doma opisuje Snowdena kao osobu nezadovoljnu svojim ugovorom s vladom, a ne kao pokretača legitimne uzbune, piše CNN.

Snowden je novinarima predao hiljade tajnih dokumenata 2013. i otkrio obim praćenja privatnih podataka koje su pokrenule američke vlasti nakon terorističkih napada 11. septembra 2001.

Prema tom izvještaju, Snowden je uzeo oko 1,5 milion dokumenata, a medijima je predao "samo vrh ledenog brijega".

"Većina dokumenata koje je ukrao nema nikakve veze s privatnim životom Amerikanaca, i njegova otkrića imaju veliku vrijednost za protivnike Sjedinjenih Država i one koji im žele naštetiti", komentirao je demokratski zastupnik Adam Schiff.

Prema tom izvještaju, Snowden je nakon dolaska u Moskvu odmah stupio u kontakt i dalje ostao u kontaktu s ruskim obavještajnim službama.

Bivši savjetnik je brzo reagirao na društvenoj mreži Twitter i rekao da se radi o "očitim lažima".

"Nakon tri godine istrage i miliona dolara, oni ne mogu naći niti jedan dokaz o lošim namjerama, stranom uplivu ili šteti", dodao je Snowden koji živi u egzilu u Rusiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije