Konferencija koju gleda cijeli svijet: Vladimir Putin otkrio glavni cilj u Ukrajini

1
Radiosarajevo.ba
Konferencija koju gleda cijeli svijet: Vladimir Putin otkrio glavni cilj u Ukrajini
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Predsjednik Rusije Vladimir Putin govori o Ukrajini na panelu moskovskog instituta Valdai, a njegov govor izazvao je pažnju širom svijeta.

"Ova igra koju je Zapad zaigrao zapravo je pokrenuta da bi uspostavili svjetsku dominaciju. A to je opasna, prljava i krvava igra. Izreka kaže: kako siješ tako ćeš i žeti. Čovječanstvo, svijet, je zapravo pred dvije opcije - ili ćemo nastaviti s problemima koji sve opterećuju ili ćemo početi sa saradnjom koja nas vodi prema zajedničkoj budućnosti", rekao je Putin.

U publici je veliki broj novnara, a pristup bini gdje se nalazio Putin bilo je odvojeno crvenom trakom, dok je osiguranje raspoređeno sa svih strana.

Prikupljen novac za liječenje: Amina Zjakić specijalnim sanitetskim avionom krenula ka Istanbulu

Prikupljen novac za liječenje: Amina Zjakić specijalnim sanitetskim avionom krenula ka Istanbulu

Vladimir Putin: Rusija nije neprijatelj Zapada

Vladimir Putin: Rusija nije neprijatelj Zapada

Isključeni telefoni

Prije početka događaja su svi zamoljeni da isključe svoje mobilne telefone.

Vladimir Putin
Foto: EPA-EFE: Vladimir Putin

"Glavni cilj je pomoć narodu u Donbasu. Lugansk je u potpunosti oslobođen. Ima i dalje vojne aktivnosti u Donjecku, a mi smo morali da reagujemo. To je posljedica situacija koje su ranije počele. Plan je da se pomogne narodu koji je bio u Donbasu", dodao je Putin.

O upotrebi nuklearnog oružja

"Dokle god postoji nuklearno oružje, postoji i rizik od korištenja. Ciljevi su primitivni, razlozi upotrebe su bitniji. Već sam govorio o diktatu zapadnih sila koje pritiskaju svakoga u međunarodnoj organizaciji, čak i svoje saveznike. Pritiskaju Rusiju, tjeraju nas da se povinujemo njihovoj volji. Retorika da ćemo mi upotrebiti nuklearno oružje se koristi zbog uticaja na naše saveznike i partnere. Hoće da ih uvjere da smo mi primitivni i da želimo da je upotrebimo. Nismo nikad ništa rekli o upotrebi nuklearnog oružja, uvijek smo govorili o odgovoru. Bivša premijerka Velike Britanije je direktno govorila da Velika Britanija jeste nuklearna sila i da bi mogli da je upotrebe, ali niko nije reagovao na to. Niko je nije ispravio, svi su šutjeli", rekao je Vladimir Putin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije