Vladimir Putin: Rusija nije neprijatelj Zapada

1
AA
Vladimir Putin: Rusija nije neprijatelj Zapada
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Rusija nije smatrala i ne smatra sebe neprijateljem Zapada, izjavio je u četvrtak predsjednik te zemlje Vladimir Putin.

Govoreći na sastanku Međunarodnog dijaloškog kluba Valdai u Moskvi, Putin je rekao da Zapad trenutno pokušava zamijeniti međunarodno pravo "poretkom zasnovanim na pravilima" koji je osmišljen da mu pruži priliku da uopće živi bez pravila.

Kako je kazao, da bi sačuvao svoju dominaciju, Zapad vodi "krvavu i prljavu" politiku, negirajući suverenitet država i naroda.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Vladimir Putin se obraća javnosti, evo o čemu je riječ

Vladimir Putin se obraća javnosti, evo o čemu je riječ

"Zapadna osnovna ideologija, liberalizam, promijenila se do neprepoznatljivosti, do apsurda, dok se alternativna gledišta proglašavaju prijetnjama demokratiji", rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, SAD ne može ponuditi svijetu nikakvu pozitivnu agendu, već samo svoju dominaciju.

"Rusija sebe nije smatrala i ne smatra neprijateljem Zapada. Rusija je pokušala da izgradi odnose sa Zapadom i NATO-om, s istom porukom - živimo zajedno u prijateljstvu", rekao je Putin.

Ruski predsjednik je napomenuo da Rusija ne planira da sama postane hegemon usred "doktrinarne krize neoliberalnog modela američkog svjetskog poretka".

Dodao je da se diktaturi u svjetskim poslovima može suprotstaviti samo razvoj zemalja i naroda, kao i "cvjetajuća složenost kultura i tradicija".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije