Kompanija radnicima: Nećete vakcinu? Vidimo se kad se pandemija završi

2
Radiosarajevo.ba
Kompanija radnicima: Nećete vakcinu? Vidimo se kad se pandemija završi
Foto: United Airlines / Ilustracija

U nastojanju da dodatno zaštiti radnike i klijente od infekcije COVID-19, američka aviokompanija United Airlines je upozorila zaposlenike koji traže vjerska ili medicinska izuzeća od propisa kojim se od radnika zahtijeva vakcinacija, da će, čak i ako im to bude odobreno, biti stavljeni na privremeni odmor od 2. oktobra dok će tvrtka radi na uvođenju sigurnosnih mjera za necijepljene zaposlenike.

Zaposlenicima kojima budu odobrena vjerska izuzeća za cijepljenje otići će na privremeni, neplaćeni osobni dopust, a oni kojima je odobreno medicinsko oslobođenje bit će stavljeni na privremeni medicinski dopust.

Koliko će trajati dopust - ne zna se.

Saznajemo: Bruno Akrapović uskoro bivši na Grbavici

Saznajemo: Bruno Akrapović uskoro bivši na Grbavici

Zaposlenicima koji pruže "operativne usluge korisnicima", uključujući pilote, kabinsko osoblje i agente korisničke službe rečeno je: "Nakon što pandemija nestane, bit ćete opet dobrodošli u tim u aktivnom statusu."

Oni koji imaju uloge koje se ne odnose na klijente, uključujući tehničare i dispečere, morat će se podvrgnuti sedmičnom testiranju na COVID-19 i nositi masku cijelo vrijeme, uključujući i na otvorenom.

Zaposlenici čiji su zahtjevi za izuzeća odbijeni dobit će otkaz ako ne dobiju prvu dozu do 27. septembra ili ako nisu u cijelosti cijepljeni u roku od pet sedmica od datuma primitka obavijesti o odbijanju.

United Airlines nametnuo je uvjete za cjepivo zaposlenima u SAD-u početkom augusta. Tada su saopćili da je oko 90 posto pilota i 80 posto kabinskog osoblja već cijepljeno. Iz kompanije sada navode da se više od polovice radnika koji nisu bili cijepljeni na dan te objave cijepilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije