Komitet UN-a za ljudska prava izglasao rezoluciju o Mijanmaru

Anadolija
Komitet UN-a za ljudska prava izglasao rezoluciju o Mijanmaru
Komitet Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava prihvatio je rezoluciju kojom se zvaničnici Mijanmara pozivaju da se zaustave akcije na Rohingya muslimane, da im se osigura povratak iz Bangladeša, te da se ovom narodu odobri državljanstvo.

Za rezoluciju, koju je podržala i Organizacija islamske saradnje (OIC), glasalo je 135 zemlja, 10 je bilo protiv, a 26 suzdržano. Predstavnici Rusije, Kine, Filipina, Vijetnama i Laosa nisu prisustvovali glasanju.

U rezoluciji, koja će u decembru biti proslijeđena na glasanje Generalnoj skupštini UN-a, ukazuje se na kršenje ljudskih prava u Arakanu, zvaničnici Mijanmara se pozivaju da se obustavi nasilje nad muslimanima Arakana, osigura povratak iz Bangladešu, odobri državljanstvo Mijanmara, da se odobri pristup UN-ovoj istraživačkoj misiji, kao i dostavi humanitarne pomoći u regiju.

Također, od generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa se traži da imenuje specijalnog predstavnika za Mijanmar.

Ambasador Saudijske Arabije u UN-u Abdullah al-Muallimi, koji se obratio u ime OIC-a, rekao je kako je u Mijanmaru na sceni jedna vanljudska tragedija, koja proizilazi iz vjerske mržnje. Podsjetio je kako je do sada u Bangladeš izbjeglo 620 hiljada muslimana iz Arakana, među kojima je 60 posto djece.

Ambasador Mijanmara u UN-u Hau Do Suan izjavio je kako u sadržaju rezolucije ima grešaka, te da je dvosmislen u kontekstu namjere.

Mijanmarska vojska pod izgovorom borbe protiv naoružanih militanata, od 25. augusta vrši napade protiv civila u Arakanu u kojima je stradalo na hiljade muslimana.

Administracija te zemlje ne dozvoljava ulazak niti izlazak s pomenutog područja zbog čega je nemoguće utvrditi tačan broj žrtava.

U napadima koji su prerasli u etničko čišćenje, mijanmarska vojska i ekstremistički budisti uništili su oko 300 sela, a više od 600.000 muslimana preko planinskog područja, rijeke ili mora izbjeglo je u Bangladeš. Na desetine hiljada Rohingya muslimana i dalje traži načine kako da pobjegnu od nasilja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije