Komandant američkog CENTCOM-a stigao u posjetu Bliskom istoku: Otkriveno šta su mu planovi?

0
Anadolija
Komandant američkog CENTCOM-a stigao u posjetu Bliskom istoku: Otkriveno šta su mu planovi?
Foto: PrtScr / Michael Erik Kurilla

Komandant američke Centralne komande (CENTCOM) general Michael Erik Kurilla doputovao je u posjetu Bliskom istoku kako bi razgovarao o mogućem iranskom napadu nakon ubistva šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Haniyeha.

Kako je objavio američki Axios, pozivajući se na dvoje neimenovanih američkih zvaničnika, komandant CENTCOM-a Kurilla sinoć je stigao u regiju kako bi obavio razgovore o mogućem iranskom osvetničkom napadu na Izrael.

Navodi se da je njegova posjeta Bliskom istoku ranije bila planirana te da se očekuje da Kurilla tokom posjete planira mobilizirati međunarodnu i regionalnu koaliciju koja bi preuzela aktivnu ulogu protiv osvetničkih napada na Izrael. Očekuje se da će posjetiti neke zemlje Zaljeva, Jordan i Izrael.

Sarajke oduševile: Česma ispred Gazi Husrev-begove džamije blista zahvaljujući njihovoj inicijativi

Sarajke oduševile: Česma ispred Gazi Husrev-begove džamije blista zahvaljujući njihovoj inicijativi

Kako su kazali neimenovani američki i izraelski zvaničnici u razgovoru za Axios, očekuje se da će Iran napasti Izrael najranije sutra. Tenzije u regionu su dodatno eskalirale nakon što je politički šef Hamasa Haniyeh ubijen u srijedu u Teheranu. Dok su Hamas i Iran okrivili Izrael za ubistvo, Tel Aviv nije potvrdio ni negirao svoju umiješanost. Atentat je uslijedio dan nakon što je komandant Hezbollaha Fouad Shukr ubijen u izraelskom zračnom napadu u južnom predgrađu Bejruta.

Povećan je strah od potpunog rata između Izraela i Hezbollaha nakon razmjene prekograničnih napada između dvije strane. Eskalacija je nastala u pozadini smrtonosnih izraelskih napada na Gazu u kojima je ubijeno više od 39.500 ljudi od oktobra prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije