Koliko će koštati i trajati obnova Turske

2
Radiosarajevo.ba
Koliko će koštati i trajati obnova Turske
Foto: AA / Posljedice zemljotresa u Turskoj

Dok je Turska u žalosti zbog tragičnog gubitka ljudskih života u dva zemljotresa prije dvije nedjelje, postavljaju se i pitanja koliko će koštati obnova zemlje, ali i kolike će finansijske posljedice to ostaviti na već oslabljenu privredu.

Turska konfederacija za preduzeća i biznis u preliminarnom izvještaju procjenjuje da će troškovi obnove biti viši od 80 milijardi dolara, i to je procjena urađena četiri dana poslije zemljotresa.

Američki investicioni gigant "Morgan Stanley" navodi da samo obnova kuća može da košta 38 milijardi dolara, dok "JP Morgan" procjenjuje da bi obnova domova i infrastrukure koštala oko 25 milijardi dolara.

Objavljena prognoza do kraja aprila: Vraćaju se zima, minusi, kiša i snijeg - evo dokad će trajati

Objavljena prognoza do kraja aprila: Vraćaju se zima, minusi, kiša i snijeg - evo dokad će trajati

U to nije uračunata ekonomska šteta privredi u porušenim zonama, gdje je živjelo i radilo 13 i po miliona ljudi, i gdje se obavljala skoro jedna desetina svih ekonomskih aktivnosti u Turskoj.

Poređenja radi, 1999. godine jak zemljotres pogodio je Izmit, žilu kucavicu turske industrije, koja je tada činila 30 odsto BDP zemlje. Nakon tog zemljotresa, privredni rast države pao je za 3,3 posto.

Ekonomisti Svjetske banke (SB) rekli su za Glas Amerike da, iako je još rano da se procijeni šteta od zemljotresa, ipak posmatraju nekoliko faktora.

Posljedice zemljotresa u Hataju: Poginulo šest, povrijeđene 562 osobe

Posljedice zemljotresa u Hataju: Poginulo šest, povrijeđene 562 osobe

Očekuje se sporiji rast

Međunarodni monetarni fond (MMF) predvidio je da će turska ekonomija imati rast od 3 posto ove godine, ali mnogi stručnjaci kažu da zemljotresi, najjači koji su pogodili Tursku, mogu da smanje rast za najmanje jednu trećinu.

Stručnjak za Tursku koji živi u Londonu Timothy Ash za Glas Amerike kaže da će direktna ekonomska posljedica prije biti manja od one koju je ostavio zemljotres 1999, jer su sada zemljotresi pogodili ruralne i poljoprivredne krajeve. Čim prođe šok od tragedije, on očekuje privredni rast kada počne obnova.

Turska nakon zemljotresa
FOTO: AA: Turska nakon zemljotresa

Stručnjaci Svetske banke kažu da se sama obnova poslije velikih katastrofa, koju bi sproveli i privatni i državni sektor, smatra investicijom u privredu. Samim tim, obnova bi mogla da ublaži udarac na ekonomiju.

Helikopteri, sirene, hitna pomoć, doktori i spasitelji. Pogledajte jezive snimke iz Turske

Helikopteri, sirene, hitna pomoć, doktori i spasitelji. Pogledajte jezive snimke iz Turske

Problemi u ekonomskoj politici

Iako prve analize finansijskih institucija, uključujući "Morgan Stanley", smatraju da će moći da se sprovede finansiranje troškova, stručnjaci upozoravaju da problemi koji su već usađeni u tursku makroekonomsku politiku, mogu da učine stvari težim.

Turska se već suočava sa godišnjom inflacijom višom od 60 odsto i stalnom devalvacijom svoje valute.

"Dok je turska ekonomija ubrzano rasla 2022, sada je na ivici zaduživanja, inflacija je rekordna u posljednjih 24 godina, lira je devalvirana, deficit je porastao", kaže Humberto Lopes, direktor u Svjetskoj banci za Tursku.

Turska nakon zemljotresa
Foto: Radiosarajevo.ba: Turska nakon zemljotresa

Turska se također suočava sa potrebom da traži pomoć sa strane.U zavisnosti od toga koliko će novca biti potrebno za obnovu, Turska će tražiti pozajmice iz inostranstva.

Zgrade padaju kao kule od karata nakon novog zemljotresa u Turskoj

Zgrade padaju kao kule od karata nakon novog zemljotresa u Turskoj

Politička neizvjesnost

Za neke stručnjake, veću zabrinutost budi politička neizvjesnost. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je prošlog mjeseca najavio parlamentarne i predsjedničke izbore za 14. maj.

Ipak, nedavna objava na društvenim mrežama Bulenta Arinca, bivšeg osnivača vladajuće AK partije i nekadašnjeg predsjednika turskog parlamenta, izazvala je debatu o mogućem odlaganju izbora zbog masovnog uništenja usljed zemljotresa. Opozicija tako nešto odbija.

Recep Tayyip Erdogan i Bulent Arinc
Foto: EPA: Recep Tayyip Erdogan i Bulent Arinc

"Sada čekaju da vide rezultate izbora 14. maja. Vidjećemo i da li će uopšte biti tada održani. Stranci žele kredibilnu i ispravnu politiku, nebitno da li sa ovom administracijom ili sljedećom", kaže analitičar Ash.

Vlada trpi kritike jer mnogi u ugroženim zonama smatraju da je odgovor na zemljotres bio spor, kao i da je falilo koordinacije. Ash vjeruje da ishod izbora zavisi od toga kako se odgovorilo na katastrofu i kako će teći obnova.

"Rezultat izbora i moguća promena politike, u zavisnosti od ishoda, bitni su za izbore. Zemljotres će biti odlučujući faktor za to ko će da pobijedi", kaže Ash.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije