Erdogan posjetio žrtve potresa, dok ga opozicija kritikuje za spor odgovor države

0
Radiosarajevo.ba
Erdogan posjetio žrtve potresa, dok ga opozicija kritikuje za spor odgovor države
FOTO: AA / Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan posjetio je grad Kahramanmaras, koji je pogođen razornom serijom potresa. U isto vrijeme, mnogi u Turskoj kritikuju vlast za spor odgovor i pomoć pogođenim područjima, te opozicija direktno okrivljava Erdogana za lošu pripremljenost države za trenutnu situaciju. 

Predsjednik Erdogan je odlučio da posjeti grad Kahramanmaras, gdje su ga dočekale žrtve zemljotresa koji su uništili grad u prethodnih par dana. Grad koji se skraćeno zove Maras je bio epicentar drugog zemljotresa, koji je pogodio Tursku u ponedeljak. 

Tokom posjete, Erdogana su predstavnici medija pitali za kritike koje je uputila opozicija, vezane za spor odgovor države Turske na prirodnu katastrofu. On je priznao kako je bilo problema sa brzinom isporuke pomoći, ali da je sada sve pod kontrolom. 

Zelene beretke okupile se u bivšoj Dobrovoljačkoj: Odata počast poginulim saborcima

Zelene beretke okupile se u bivšoj Dobrovoljačkoj: Odata počast poginulim saborcima

Međutim, opozicija u Turskoj se ne slaže. Lider najveće opozicione stranke u Turskoj Kemal Kilicdaroglu rekao je kako je upravo Erdogan kriv za trenutnu situaciju u državi. Isto tako, opozicioni političari skreću pažnju na "porez za potrese", koji je uveden 1999. godine nakon što je Tursku pogodio potres koji je odnio 17 hiljada života.

Iako je više od 3.8 milijardi funti prikupljeno tim porezom otkada je uveden, te su ta sredstva trebala biti iskorišćena da se radi na prevenciji potresa, današnja situacija prikazuje jako lošu sliku za trenutnu vlast u Turskoj. Izbori u ovoj zemlji su zakazani za jun ove godine, gdje će Erdogan i njegova stranka pokušati da zadrži vlast na državnom nivou. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije