"Koje letjelice je Iran poslao na Izrael?: Pročitajte analizu Dana Sabbagha

0
Radiosarajevo.ba
"Koje letjelice je Iran poslao na Izrael?: Pročitajte analizu Dana Sabbagha
Foto: Iranska vojska / Dronovi Shahed

Iran je u petak uvečer, 13. aprila, lansirao više bespilotnih letjelica usmjerenih prema Izraelu, što je potkrijepljeno noćnim video snimkama iz Irana na kojima se čini da pokazuju dronove Shahed kako vjerojatno lete prema zapadu.

Kako analizira reporter Dan Sabbagh za The Guardian, Shahed dronovi se sporo kreću i lete brzinom od oko 160 kilometara na sat, što znači da mu treba oko šest sati leta od Irana. Sabbagh dalje navodi kako ih je relativno lako presresti, "što je Ukrajina pokazala s manje učinkovitim sistemom protuzračne odbrane".

"Naime, 23. marta ove godine, ukrajinske zračne snage rekle su da su oborile 31 od 34 ova drona, na primjer - što znači da napad nekoliko desetaka dronova, iako dramatičan, sam po sebi ne bi pokazao vojnu ozbiljnost Teherana. Opasniji napad uključivao bi kombinaciju manevrirajućih krstarećih projektila i balističkih projektila velike brzine", ističe Sabbagh.

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

U vrijeme pisanja ovog teksta, dodaje on (oko 23 sata po našem vremenu), pojavila su se izvješća da su ispaljene i krstareće rakete. Krstarećoj raketi treba oko dva sata da stigne do Izraela, ali modernoj balističkoj raketi treba samo 15 minuta. Sabbagh navodi kako bi ti projektili bili lansirani nakon dronova "možda u pokušaju da stignu u slično vrijeme i možda u valovima u nastojanju da nadjačaju izraelsku protuzračnu odbranu".

Prije sedam dana, iranska novinska agencija ISNA objavila je grafiku s popisom devet različitih tipova projektila za koje tvrdi da mogu pogoditi Izrael. To uključuje balističku raketu Sejil, za koju se kaže da može letjeti brzinom većom od 17 hiljada kilometara na sat ili Kheibar s procijenjenim dometom od skoro 2.000 kilometara i krstareću raketu Paveh, s navodnim dometom od 1.600 kilometara.

Vanredna situacija i u Washingtonu: Biden sazvao hitan sastanak u Bijeloj kući

Vanredna situacija i u Washingtonu: Biden sazvao hitan sastanak u Bijeloj kući

"Veće brzine i kraće vrijeme leta čine ih težima za obaranje nego dronove", dodao je Sabbagh.

Pratite UŽIVO sukob između Irana i Izraela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije