Kod svećenika pronađeno 4,5 miliona pilula metamfetamina

Anadolija
Kod svećenika pronađeno 4,5 miliona pilula metamfetamina
Policija u Myanmaru uhapsila je budističkog svećenika, nakon što je u njegovom automobilu i manastiru pronađeno više od 4,5 miliona pilula metamfetamina, sintetičke droge koja stvara brzu ovisnost.

Policijski zvaničnik Maung Maung Yin izjavio je da je nakon dojave policija u nedjelju zaustavila svećenika u sjevernoj državi Rakhine, koja graniči s Bangladešom i da ga i dalje ispituju u policiji.

Yin je istaknuo da je jedinica za borbu protiv narkotika u autu pronašla 400.000 pilula, da bi zatim tokom pretresa u manastiru pronašla još 4,2 miliona pilula s granatama i municijom te oko 800 dolara.

Myanmar je od vodećih zemalja svijeta po proizvodnji metamfetamina, uglavnom prokrijumčarenog iz susjednih sjeveroistočnih zemalja.

Ova zemlja je također druga zemlja u svijetu po proizvodnji opijuma, glavne sirovine od koje se dobiva heroin.

"Ovo nije normalan slučaj. Kada su nas informirali da je svećenik uhapšen, bili smo šokirani", kazao je policijski zvaničnik Kyaw Mya Win. 

Myanmarska policija je prošle godine na granici s Kinom zaplijenila rekordnih 21 milion tableta metamfetamina, čija ulična vrijednost je procijenjena na 35,5 miliona eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije