Kocka je bačena: Soeder povukao kandidaturu, Laschet će biti novi kancelar

0
Radiosarajevo.ba
Kocka je bačena: Soeder povukao kandidaturu, Laschet će biti novi kancelar
EPA / Markus Soeder (CSU) i Armin Laschet i (CDU)

Predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Markus Soeder povukao je u utorak svoju kandidaturu za mjesto kancelarskog kandidata demokršćanske Unije CDU/CSU, čime je predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Armin Laschet postao kandidat za nasljednika kancelarke Angele Merkel nakon parlamentarnih izbora u rujnu.

„Kocka je bačena, Armin Laschet će biti kancelarski kandidat Unije“, rekao je predsjednik CSU-a i bavarski premijer Markus Soeder u Muenchenu, piše Hina.

Soeder je Laschetu ponudio saradnju tokom predstojeće predizborne kampanje za parlamentarne izbore krajem septembra.

„Sada se radi o tome da udružimo snage. CSU i ja ćemo dati svoj doprinos u borbi za što veći uspjeh na izborima“, rekao je Soeder.

On je dodao kako Uniji prethodi teška predizborna kampanja tokom koje Laschet i CDU mogu računati s punom podrškom sestrinskog CSU-a. Soeder je rekao i kako sada treba zaboraviti negativne osjećaje i rasprave oko kancelarskog kandidata te se usredotočiti na predizbornu kampanju.

Soederovom povlačenju kandidature je prethodila višesedmična rasprava o kancelarskom kandidatu demokršćanske Unije CDU/CSU na predstojećim izborima.

Prošle noći predsjedništvo CDU-a se, na tajnom glasanju, većinom od 77,5 posto odlučilo za Lascheta kao kancelarskog kandidata Unije.

Soeder je prije toga najavio da će poštovati odluku veće sestrinske stranke.

Predsjednik CSU-a se zahvalio svima koji su ga podržali u njegovom nastojanju da postane kancelarski kandidat demokršćana.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja, većina građana bi radije htjela Soedera kao kancelarskog kandidata, na što se predsjednik CSU-a, tijekom rasprave o potencijalnom nasljedniku Angele Merkel, uvijek iznova pozivao.

Glavni sekretar CSU-a Markus Blume je na istoj konferenciji za medije ukazao na to da CSU Soedera i dalje smatra boljim kandidatom.

„Markus Soeder je bez sumnje kandidat srca. No u demokraciji, posebice unutarstranačkoj, odlučuju većine“, zaključio je Blume.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se nakon izbora u septembru povlači iz politike, čestitala je preko svog portparola Laschetu na kandidaturi i najavila kako se raduje zajedničkom radu u predstojećim mjesecima. Laschet je i do sada uživao potporu kancelarke Merkel kao njen mogući nasljednik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije