Laschet korak bliže da naslijedi Merkel, dobio i podršku stranke

0
Fena
Laschet korak bliže da naslijedi Merkel, dobio i podršku stranke
EPA / Angela Merkel i Armin Laschet

Armin Laschet, čelnik njemačkih Kršćanskih demokrata (CDU), osvojio je podršku viših članova stranke na internom sastanku za kandidaturu kao konzervativni kandidat na septembarskim saveznim izborima, rekli su u utorak izvori iz stranke.

To ga dovodi korak bliže imenovanju za kandidata za konzervativni blok, ulogu za koju se natječe s Markusom Soederom, čelnikom CDU-ove manje bavarske sestrinske stranke CSU, javlja Reuters.

S odlaskom Merkel nakon izbora, pojačao se pritisak na blok, nazvan 'Unija', da se dogovori o kandidatu jer je popularnost stranke dostigla najniži nivo u posljednjih godinu dana, najviše zbog nezadovoljstva postupanja s pandemijom COVID-19.

Podržavajući Lascheta (60), manje popularnog od dvojice favorita, elita CDU-a dala je prednost konzervativnom bloku nad izgledom da ga do pobjede odvede Soeder (54), koji bi tada imao kontrolu nad savezom i mogao potencijalno dominirati godinama.

Nakon više od šest sati rasprave koja se odvijala do kasno u noć, Laschet je prikupio glasove 31 od 46 članova saveznog izvršnog odbora CDU-a, što predstavlja većinu od 77,5 posto, rekli su izvori iz stranke.

Soeder, koji nije učestvovao na virtualnom sastanku CDU-a, osvojio je podršku devet članova, dok je šest ostalih bilo suzdržano, prema riječima učesnika.

Lider stranke CSU rekao je u ponedjeljak da će prihvatiti "jasnu odluku" rukovodstva CDU i odstupiti. Još nije komentarisao ishod sastanka u utorak ujutro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije