Ko su Rusi koji napadaju Ruse? Ovo je priča o 'ruskim partizanima' koji se bore na strani Ukrajine

4
Radiosarajevo.ba
Ko su Rusi koji napadaju Ruse? Ovo je priča o 'ruskim partizanima' koji se bore na strani Ukrajine
Foto: RSE / Pripadnici legije Sloboda Rusije

Tri naoružane jedinice, legija Sloboda Rusije, Ruski dobrovoljački korpus i Sibirski bataljon, ove su sedmice izvršile prekogranični napad iz Ukrajine u Rusiju.

Pravi razlog napada imao je više političku i propagandnu nego vojnu svrhu. Naime, danas se u Rusiji održavaju trodnevni predsjednički izbori na kojima će Vladimir Putin dobiti novi, vjerojatno svoj posljednji politički mandat. Na proteklim izborima 2018. godine osvojio je nešto više od 77 posto glasova. Ratne okolnosti idu mu na ruku, pa sada računa i na 80 posto jer je to postotak u kojem Rusi ovog trenutka podržavaju agresiju na Ukrajinu.

I ruska Pravda, u svojem srpskom izdanju, povezuje ovaj napad s predsjedničkim izborima, pozivajući se pritom na analizu njemačkog ultraljevičarskog časopisa June Welt. Ruska Pravda u istom tekstu citira hrvatskog blogera Nebojšu Babića, koji je akciju triju naoružanih postrojbi analizirao za Russia Today Balkan. Babić na svojem profilu tvrdi da proboja uopće nije bilo, a tri dobrovoljačke jedinice naziva teroristima.

Nove cijene maslinovog ulja frapirale cijelu Europu: Čak veterani u industriji ne mogu vjerovati

Nove cijene maslinovog ulja frapirale cijelu Europu: Čak veterani u industriji ne mogu vjerovati

Ko su i šta su zapravo legija Sloboda Rusije, Ruski dobrovoljački korpus, Sibirski bataljon i zašto se ne ujedine u veću, zajedničku formaciju? Pokušaja za takvo što bilo je još 2022., ali nisu najbolje prošli zbog ideoloških razlika.

Legiju Sloboda Rusije, tvrde ukrajinski mediji, osnovali su zarobljeni ruski vojnici i ruski dobrovoljci. Predstavlja ih Ilja Ponomarev, bivši zastupnik ruskog parlamenta Dume, koji danas živi u egzilu jer se 2014. jedini usudio glasati protiv ruske aneksije Krima. Drugi zanimljiv pripadnik Legije je Igor Volobujev, bivši zamjenik direktora ruske državne Gazprombanke. Njihovi članovi moraju proći opsežna psihološka testiranja, pa i detektor laži. Na službenom sajtu Legije piše da je to "prva samostalna vojna jedinica Rusa koji se zajedno s Ukrajinskim odbrambenim snagama bore protiv Putinova režima" te da su službeno priznati od Ukrajinskih odbrambenih snaga. Ponomarev tvrdi da postrojba trenutno broji oko 500 vojnika. Dakle, miljama su daleko od formacijske popunjenosti nekadašnje rimske legije i zapravo je riječ o pristojno formiranoj bojni s četiri funkcionalna elementa: jurišnom grupom (uključujući grupu s protutenkovskim navođenim raketama i prijenosnim ručnim PZO sistemima), topničkom komponentom, skupinom opremljenom dronovima (grupa za izviđanje, prilagodbu i udar), te odjelom za elektroničko ratovanje.

Osim toga, piše Slobodna Dalmacija, Legija ima svoj zapovjedni štab i pozadinske službe: službu za podršku, centar za nabavu, službu za tisak i druge. Medijski se eksponira samo nastup u područjima regije Doneck (smjer Bahmut-Toretsk) i regije Harkov (osobito smjer Kupjansk). Njeni se pripadnici ideološki neće javno deklarirati i jedina im je ideja suprotstaviti se ruskoj agresiji. Utoliko i Ilja Ponomarev u Legiji vidi prototip buduće ruske vojske. Po tom nedostatku političnosti razlikuju se od ostale dvije ruske jedinice.

Ruski dobrovoljački korpus utemeljen je u augustu 2022. Njezin je suosnivač i zapovjednik sin direktora cirkusa u Sočiju, nogometni huligan Denis Nikitin, pravim imenom Denis Jevgenjevič Kapustin, zvan Bijeli Rex. Njemački Spiegel kaže da se obitelj doselila u Köln, pa je dobila i trajni boravak jer su se deklarirali kao ruski Židovi. S te pozicije anakrono zvuči podatak da je Bijeli Rex bio veoma istaknuti neonacistički aktivist. Kad se 2018. odselio u Ukrajinu, Bijeli Rex je sarađivao s Azovskom brigadom. Poljski televizijski kanal Belsat tvrdi da Ruski dobrovoljački korpus, za razliku od ranije spomenute Legije, u svojim redovima nema prebjege iz Putinovih vojnih postrojbi. Korpus se oslanja isključivo na desničarski orijentirane Ruse koji žive u Ukrajini.

U prošlogodišnjem manifestu "Homo Ethnicus" Korpus se odredio za treći put u kojem nema mjesta ni za liberale ni za komuniste, a vlada jedinstvo po krvi i nacionalnosti. Primjerice, njihov borac kodnog imena Kardinal buduću Rusiju vidi kao "pravu nacionalnu državu Rusa na izvornim ruskim teritorijima – uzimajući u obzir teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, Bjelorusije i susjednih država". Brojno stanje Korpusa je vojna tajna, a na službenim stranicama naglašavaju da nisu dio Ukrajinskih odbrambenih snaga te da im je glavni cilj obnova ukrajinske teritorijalne cjelovitosti i smjena aktualne diktatorske vlasti u Rusiji.

Odnedavno Ruski dobrovoljački korpus pripada Građanskom vijeću, svojevrsnom regrutnom centru, novom udruženju ruskih emigranata utemeljenoj u Varšavi. Građansko vijeće je na YouTubeu objavilo video poruke Čečenima i Čerkezima u kojima ih poziva da se bore za Ukrajinu i da se angažiraju za neovisnost svojih republika.

Sibirski bataljon osnovalo je Građansko vijeće iz Varšave. Osnivanje jedinice potaknuto je frustracijom ruskih autohtonih naroda rasizmom u Rusiji. Osim uništavanja autohtonih kultura, ne ruskih, bijesni su i zbog nerazmjerne mobilizacije njihovih ljudi za rat u Ukrajini. Jedinicu stoga pretežno čine Burjati, Jakuti, Tuvinci, Altajci i druge sibirske skupine. Njihovi sunarodnjaci čine ujedno i većinu poginulih u Putinovim vojnim postrojbama koje prilikom mobilizacije nastoje zaobići gusto naseljene gradove i regije u Rusiji. Sibir teritorijalno čini 70 posto Rusije, a od deset najsiromašnijih regija Rusije, pet ih se nalazi u Sibiru. Ukrajinci su prilično oprezni kod pripuštanja novaka Sibirskog bataljuna u Ukrajinu jer se Rusima ne vjeruje ni kad darove nose. Broj pripadnika Sibirskog bataljuna, najmlađe od tri ruske jedinice u Ukrajini, zapravo je neznatan. Riječ je jedva o satniji, možda o stotinjak vojnika i još 50-ak novaka koji na granici čekaju ne bi li se pridružili postrojbi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije