Ko je novi britanski premijer: Praunuk Ali Kemala bio je optužen za islamofobiju

Anadolija
Ko je novi britanski premijer: Praunuk Ali Kemala bio je optužen za islamofobiju
Foto: Fena / Boris Johnson

Boris Johnson, koji je danas izabran za novog lidera britanske Konzervativne stranke, ujedno i premijera Velike Britanije, jedan je od najglasnijih zagovarača izlaska te zemlje iz Evropske unije, a prije nego što se počeo baviti politikom, radio je kao novinar.

Johnson, čije puno ime je Alexander Boris de Pfeffel Johnson, rođen je 1964. godine i školovao se na koledžu Eton, prestižnoj britanskoj privatnoj školi gdje su se obrazovali brojni britanski premijeri, među kojima i David Cameron.

Studirao je klasičnu književnost na Univerzitetu u Oxfordu i 1986. godine je izabran za predsjednika Unije tog univerziteta.

Potiče iz bogate britanske porodice srednje klase. Njegov otac Stanley Johnson bivši je političar koji je kao član Konzervativne stranke bio član Evropskog parlamenta od 1979. do 1984. godine.

Johnson takođe ima i turske korijene. Njegov pradjeda Ali Kemal bio je osmanski novinar i političar koji je obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova.

Otpušten zbog lažiranja citata

Bivši gradonačelnik Londona je započeo novinarsku karijeru krajem 1987. godine u novinama "The Times of London", ali je otpušten zbog lažiranja citata.

Ubrzo je počeo raditi za "The Daily Telegraph", gdje je radio kao dopisnik iz Brusselsa od 1989. do 1994. godine. Među novinarima je bio poznat kao euroskeptičar.

Iste godine se vratio u London, gdje je postao "Telegraphov" zamjenik urednika i politički kolumnista.

Napisao je mnoge kontroverzne kolumne. Bio je optužen i za rasizam kada je 2002. godine crnce nazvao rasističkim nazivom "piccaninnies". Šest godina kasnije se kao gradonačelnik Londona izvinio zbog toga.

U augustu 2018. godine, nakon podnošenja ostavke na mjesto ministra vanjskih poslova, javnost je kritikovala njegovu islamofobičnu kolumnu gdje muslimanke koje nose maramu upoređuje s pljačkašima banaka.

Mnoge organizacije i političari, uključujući i tadašnju premijerku Theresu May, pozvali su Johnsona da se izvini za islamofobične komentare.

Početkom 2000-ih, Johnson se preselio iz novinarstva u politiku, osvojivši mjesto konzervativnog zastupnika u Henleyu u Oxfordshireu, gdje je ostao od 2001. do 2008. godine.

Gradonačelnik Londona

U maju 2008, Johnson je izabran za gradonačelnika Londona, a na toj funkciji je ostao sve do 2016. godine.

Tokom tih osam godina provedenih na čelu britanske prijestolnice, zabilježeni su uspjesi kao što su Olimpijske igre 2012, ali i padovi, kao što su nemiri u 2011. godini. U maju 2012. godine osvojio je drugi mandat gradonačelnika.

Za izlazak iz EU

Na referendumu u vezi sa Brexitom, Boris Johnson je bio najveći zagovornik kampanje za izlazak iz Unije.

Naglasio je važnost "vraćanja kontrole nad granicama zemlje" te upozoravao na mogućnost eventualnog članstva Turske u EU.

Na referendumu održanom 23. juna 2016. godine, 52 posto birača je glasalo za izlazak iz EU-a, dok je 48 posto bilo protiv.

Sljedećeg mjeseca, Johnson je imenovan na ključno mjesto ministra vanjskih poslova. Podnio je ostavku dvije godine kasnije nakon što je optužio Theresu May za pretvaranje Velike Britanije u "koloniju EU".

Johnson je poznat kao tvrdokorni pristalica Brexita i, pokušavajući dobiti mjesto premijera, u više navrata je izjavio da će učiniti sve da Velika Britanija napusti EU 31. oktobra, sa ili bez dogovora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije