Johnson i Crnadak: Britanija napušta EU, ali ne i BiH

Radiosarajevo.ba
Johnson i Crnadak: Britanija napušta EU, ali ne i BiH
Radiosarajevo.ba / Britanski premijer Boris Johnson
Boris Johnson, ministar vanjskih poslova Velike Britanije, boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Kako je navedeno prethodnih dana, pažnja Velike Britanije usmjerena je prema ovoj regiji, te Johnsona zanima i šira slika BiH, zbog čega se sastao i sa ministrom vanjskih poslova BIH Igorom Crnadkom.

Crnadak je na konferenciji za medije rekao kako je Velika Britanija pokrenula ključnu inicijativu da se BiH vrati na europski put, te je dodao kako Velika Britanija napušta Europsku Uniju, ali ne i BiH, te kako će ostati veliki prijatelji BiH.

Ministar je dodao i kako je razgovarao sa Johnsom te da mu je drago što zadržavaju fokus na Zapadnom Balkanu što potvrđuje činjenica da će London biti domaćin konferencije zemalja Zapadnih Balkana.

Također, dodao je i kako je sa Johnsonom razgovarao o tome šta je potrebno da BiH ide naprijed gdje je navedena važnost nastavka reformi u BiH.

U Londonu će se održati i Drugi investicioni forum što svjedoči da Velika Britanija želi razvijati dobar poslovni ambijent u BiH.

Crnadak je dodao i kako je pozvao Johnsona da iduće zime dođe na skijanje na jednu od bh. planina.

Prilikom obraćanja medija Johnson je rekao kako je sa Crnatkom u sestrinskim strankama, te kako je Crnadak prenio najvažniju poruku koju je on donio za građane BiH.

"Iako Velika Britanija napušta EU, nećemo odustati od stabilnosti i prosperiteta u BiH. Ostat ćemo tome predani", rekao je Johnson i dodao kako je Velika Britanija odlučna da ostane dugoročno uz BiH.

Johnson je rekao i kako je prvi put u Sarajevu, ali ne i u BiH, dodavši kako je BiH prelijepa zemlja i kako će uraditi sve da BiH ide naprijed, jer je krucijalna stvar da dođe do reformi.

Ako se stvori kultura poduzetništva, te ako se mladima da nada da ovdje ima budućnosti, riješit će se pitanje ekonomske reforme, rekao je Johnson okupljenim novinarima.

"Obojica želimo raditi na tome da stvorimo platformu za nova ulaganja", dodao je Johnson, te je naveo kako će i velike firme poput "Mark&Spencer" doći u BiH.

"Ne znam kako ste do sad opstali bez tih prodavnica", rekao je Johnson, te dodao kako i bh. ima zaista sjajne stvari, poput kvalitetne proizvodnju obuće, zanate itd, te je rekao kako bi želio vidjeti što više bh. proizvoda u Velikoj Britaniji.

Ovo je za BiH itekako značajna posjeta, posebno u vrijeme kada Velika Britanija izlazi iz Europske unije i traži nove strateške partnere za saradnju, posebno na polju ekonomije, te je vrlo pozitivno da ovaj diplomata stiže u našu državu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije