Ko je hrabra Marina: O njoj se ništa ne zna od hapšenja. Bijes se taložio od početka

4
Radiosarajevo.ba
Ko je hrabra Marina: O njoj se ništa ne zna od hapšenja. Bijes se taložio od početka
Foto: Screenshot/ Facebook / Marina Ovsyannikova

Marina Ovsyannikova, inače urednica ruske državne televizije Prvi kanal, uhapšena nakon što je upala u kadar tokom emitovanja dnevnika i nosila transparent protiv ruske invazije na Ukrajinu. Od hapšenja pa do sada, o njoj nema novih informacija.

Ona je tako prekinula glavnu  informativnu emisiju na najpopularnijem TV kanalu u zemlji, uz transparent  "Lažu vas".

Ured UN-a za ljudska prava pozvao je ruske vlasti da osiguraju da ona "ne bude suočena sa odmazdom zbog ostvarivanja svog prava na slobodu izražavanja".

Pavel Chikov, advokat za ljudska prava rekao je kako je novinarka u zatvoru.

"Marina Ovsyannikova još nije pronađena", napisao je putem društvenih mreža te dodao da je zatvorena više od 12 sati.

Ona bi se mogla suočiti sa optužbama po zakonu protiv diskreditacije oružanih snaga, javio je TASS, pozivajući se na izvor iz organa za sprovođenje zakona.

Zakon, usvojen 4. marta, čini nezakonitim javne radnje usmjerene na diskreditaciju ruske vojske i zabranjuje širenje lažnih vijesti ili "javno širenje namjerno lažnih informacija o upotrebi Oružanih snaga Ruske Federacije". Za krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora do 15 godina.

Marina inače živi i radi u Moskvi na televiziji Prvi kanal. Njen otac je Ukrajinac, a ona ima dvoje djece.

Neki mediji navode kako njen bivši suprug radi u Russia Today, te on navodno ometa advokate i aktiviste za ljudska prava koji pokušavaju da joj pomognu.

The Guardian je objavio i niz poruka u kojima je Marina obavijestila prijatelje o planovima.

"Bijes se taložio u njoj još od početka rata. Prije dva dana mi je rekla da će to da uradi", rekla je za britanski list prijateljica novinarke koja je željela da bude anonimna.

U porukama u koje je The Guardian imao uvid, ukazuje na to da je Marina bila sviesna posljedica koji bi njeni postupci mogli da imaju.

"Ona je tako hrabra što je progovorila. Naravno, jako sam zabrinuta za nju", rekla je njena prijateljica.

Prijatelj, koji Marinu poznaje dugi niz godina, opisao ju je kao "ženu veoma velikog srca" kojoj je "zaista stalo do ljudi, do svojih prijatelja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije