Ko je bio Mohammed Morsi

Anadolija
Ko je bio Mohammed Morsi
Foto: AA / Mohamed Morsi u sudnici

Prvi demokratskim putem izabrani predsjednik Egipta Mohammed Morsi, rođen je 8. augusta 1951. godine u selu Adve u blizini grada Sarkiyye.

Svrgnuti egipatski predsjednik Mohamed Morsi umro u sudnici

Za predsjednika Egipta izabran je na izborima održanim u junu 2012. godine, osvojivši 51,73 posto glasova. 

U Egiptu proglašena alarmantna situacija nakon Morsijeve smrti

Morsijeva pobjeda na izborima potvrđena je 24. jula 2012. godine, a na dužnost je i zvanično stupio nakon inauguracije 30. jula iste godine.

Bio je predsjednik Stranke slobode i pravde, političkog krila Muslimanskog bratstva (Ihvan), a u periodu od 2000. do 2005. godine bio je zastupnik u egipatskom parlamentu.

Mohammed Morsi, po zanimanju mašinski inžinjer, bio je oženjen i otac petero djece.

S dužnosti predsjednika Mohammed Morsi je svrgnut 3. jula 2013. godine u državnom udaru koji je predvodio tadašnji ministar odbrane Adbelfettah es-Sisi.

Morsi je nakon puča u procesu nazvanom "bijeg iz zatvira" osuđen na smrtnu kaznu. Međutim, vrhovni egipatski sud je poništio ovu odluku i proces vratio na početak.

Prvi demokratski predsjednik Egipta je bio procesuiran u ukupno šest odvojenih slučajeva, a četiri procesa su okončana. Dva od ukupno šest procesa su bila u toku.

Mohammed Morsi je na vlast došao nakon što je masovnim protestima na ostavku primoran Hosni Mubarak (1981-2011) i bio je prvi izabrani predsjednik Egipta.

Morsijev advokat: Ne znam gdje su odnijeli njegovo tijelo

Morsi je na današnjem ročištu, nakon obraćanja sudu, izgubio svijest i nakon toga preminuo u sudnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije