WHO / Kluge predvidio kada bi mogao biti kraj pandemiji koronavirusa

24. 01. 2022. u 07:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu Hans Kluge rekao je kako je omicron soj koronavirusa pomjerio pandemiju na ovom kontinentu u novu fazu koja bi ujedno mogla predstavljati i kraj pandemije.

Kluge je naveo kako bi omicron soj koronavirusa do marta mogao zaraziti 60 posto Europljana što bi ujedno moglo predstavljati i "svjetlo na kraju tunela" kada je riječ o pandemiji COVID-19.

"Moguće je da se Europa kreće ka svojevrsnoj završnici pandemije.

Jednom kada trenutni omicron soj, koji se širi Europom, započne svoj pad, postojat će još nekoliko sedmica i mjeseci globalnog imuniteta. On će se izgraditi bilo zahvaljujući vakcini ili zato što ljudi imaju imunitet od ranije prebolovanog virusa", rekao je Kluge.

Ističe kako je realno očekivati da se COVID može vratiti krajem godine, ali ne nužno kao "pandemijska pojava".

"Očekujemo da će nastupiti period zatišja prije nego što se koronavirus vrati krajem godine, ali to ne mora nužno značiti da će se vratiti i pandemija", ističe Kluge.

Kada je riječ o omicron varijanti, brojne studije su pokazale kako generalno ovaj soj koronavirusa dovodi do manje teških infekcija. Zbog toga su se probudile brojne nade kako bi COVID-19 uskoro mogao postati endemska bolest koju je, poput sezonskog gripa, znatno lakše kontrolirati.

"Mnogo se priča o endemima, ali endem podrazumijeva i to da je moguće predvidjeti šta će se dogoditi. Ovaj virus nas je iznenadio nekoliko puta pa zbog toga moramo biti jako oprezni", poručio je Hans Kluge.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA