Kinezi tvrde: Japanci imaju efikasan lijek za COVID-19

Radiosarajevo.ba
Kinezi tvrde: Japanci imaju efikasan lijek za COVID-19
Foto: EPA-EFE / Favipiravir - Avignan

Nadležni iz Kine su poručili da se lijek, koji se koristi u Japanu za liječenje novih sojeva gripe, pokazao učinkovitim kod osoba koje imaju COVID-19, prenosi britanski dnevni list The Guardian pozivajući se na japanske medije.

Kineski ministar nauke i tehnologije Zhang Xinmin je istakao da je medikament favipiravir, razvijen od strane kompanije koja je podružnica Fujifilma, dao ohrabrujuće rezultate tokom kliničkih ispitivanja u Wuhanu i Shenzhenu na 340 pacijenata.

"Pokazao je da ima visok stepen sigurnosti i očito je efikasan za liječenje", rekao je Zhang novinarima 17. marta.

Pacijenti, kojima je lijek dat, postali su negativni na virus, i to četiri dana u prosjeku nakon unošenja u organizam. Oni koji nisu tretirani ovim lijekom, bili su 11 dana u prosjeku negativni na COVID-19 poslije medicinskog zbrinjavanja.

Rendgenski snimci su potvrdili poboljšanje stanja pluća kod 91 posto pacijenata koji su liječeni favipiravirom, dok je taj postotak iznosio 62 posto kod onih koji nisu uzimali ovaj lijek.

Kompanija Fujifilm Toyama Chemical je razvila 2014. navedeni lijek, koji je poznat kao Avignan. Spomenute navode je odbila komentarisati.

Dionice kompanije su porasle 18. marta nakon tvrdnji kineskog ministra.

Ljekari u Japanu koriste isti klijek u studijama na pacijentima koji imaju COVID-19. Primjenjuje se nad pacijentima koji imaju blage i umjerene simptome. Nadaju se da će time onemogućiti širenje virusa.

Izvor iz japanskog Ministarstva zdravstva je naglasio da lijek nije toliko efikasan kod osoba koje imaju izraženije simptome.

"Dali smo Avigan 70 do 80 osoba. Ali, čini se da nije toliko djelotvoran kada se proširi", rekao je izvor dnevnom listu Mainichi Shimbun.

Prije četiri godine su japanske vlasti favipiravir poslale kao pomoć Gvineji za suzbijanje ebole.

Za njegovu upotrebu bit će potrebno odobrenje vlasti. Zdravstveni zvaničnik je spomenutom japanskom dnevnom listu izjavio da bi se to moglo desiti već u maju, piše The Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije